Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε με αλισβερίσι στην Αλβανία

«Γρήγορες, οριστικές και ολοκληρωμένες λύσεις» σε όλες τις «εκκρεμότητες» (ΑΟΖ, στήσιμο αγωγών κ.τ.λ.) ψάχνει η συγκυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Τελευταίος σταθμός τα Τίρανα, όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ παζάρεψε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ώστε να επιλυθούν «επιμέρους» και «τεχνικά ζητήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες, να ανοίξει το πεδίο για τη δραστηριοποίηση των μονοπωλίων των δύο κρατών.

Αλλωστε, βασικός στόχος της περιοδείας Βενιζέλου στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν η προώθηση της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για διεύρυνση στην περιοχή, με άνοιγμα των «αγορών» τους στα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ενίσχυση της ντόπιας αστικής τάξης αυτών των χωρών, όπως και των αστών της Ελλάδας, με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της εργατικής δύναμης των λαών των συγκεκριμένων χωρών, επέκταση της δράσης ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, ο Βενιζέλος δήλωσε: «Μια βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία μέχρι το τέλος του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα είχε ταχθεί υπέρ της απόδοσης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο». Αλλωστε, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προσδιόρισε ως «στόχο την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

Επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει τις «φιλικές» της «υπηρεσίες» για να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ, στήνοντας ουσιαστικά ένα διπλωματικό αλισβερίσι. Οπως είπε, «πάνω σε αυτή τη στέρεη βάση» των υπηρεσιών και της ελληνικής υποστήριξης στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, «λύνουμε όλα τα θέματα και ακολουθούμε τις αρχές και τους κανόνες του ευρωπαϊκού, νομικού και πολιτικού πολιτισμού».

Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι «σε διμερές επίπεδο υπάρχουν πράγματι κάποια ζητήματα, αλλά (...) έχουμε κάνει μία πολύ ουσιαστική και πρακτική προετοιμασία, η οποία μας επιτρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να δώσουμε οριστικές και ολοκληρωμένες λύσεις σε όλες τις εκκρεμότητες, με άξονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Ανήγγειλε δε ότι θα ενεργοποιηθούν μεικτές επιτροπές σε τομείς με «πολύ μεγάλο αναπτυξιακό και πολιτικό ενδιαφέρον». Επίσης, υποσχέθηκε λύσεις «σε προβλήματα που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους και τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησής τους».

Κατά τον Βενιζέλο, οι δύο πλευρές σε θέματα όπως τα τοπωνύμια συμφώνησαν ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτικού χαρακτήρα διάσταση, καμιά προκατάληψη» και ότι «υπάρχει πάντα απόλυτος σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Παρέπεμψε στο Διεθνές Δίκαιο λέγοντας ότι «είναι αυτό που θα μας δώσει την ολοκληρωμένη, γρήγορη και εφαρμόσιμη λύση σε όλα τα θέματα που αφορούν τη γειτνίαση των δύο χωρών μας και στον θαλάσσιο και στον χερσαίο χώρο» (βλ. χάραξη ΑΟΖ, στήσιμο αγωγών και άλλα τέτοια θέματα που καίνε τα ενεργειακά και άλλα μονοπώλια).

Ο Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα θέματα, ενόψει της έλευσης της τρόικας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ