Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνημόσυνο για τον Μιχάλη Βαρδάνη

Σήμερα Σάββατο, στις 9.30 π.μ., στη Μονή Προφήτη Ηλία στο Αττικό Αλσος, στο Γαλάτσι, πραγματοποιείται το μνημόσυνο του αγωνιστή της αντιδικτατορικής πάλης, αντιστράτηγου ε.α. Μιχάλη Βαρδάνη που «έφυγε» από τη ζωή στις 14 Γενάρη 2014, σε ηλικία 78 ετών.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης γεννήθηκε το 1936 στη Νάξο και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Κατέληξε πολύ νωρίς στις επιλογές του για τους στόχους που ήθελε να πετύχει στη ζωή του και για την ιδεολογία του. Οδηγήθηκε σε απομάκρυνση από τις Ενοπλες Δυνάμεις από τη χούντα, λόγω των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών του φρονημάτων. Εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις, όπου κυριαρχούσαν αντιχουντικοί αξιωματικοί, συνελήφθη τον Απρίλη του 1972 για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό μέχρι το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Συνελήφθη, ξανά το 1973, μαζί με τον Μουστακλή, ως ενεχόμενοι στην οργάνωση του Κινήματος του Ναυτικού, βασανίστηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κλείστηκε στις φυλακές της δικτατορίας. Αποφυλακίστηκε στις 24 Αυγούστου 1973 με την αμνηστία που δόθηκε.

Το 1976 αποκαταστάθηκε και επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία στο Στρατό Ξηράς, απ' όπου αποστρατεύτηκε το 1990 με το βαθμό του Υποστράτηγου, ενώ διακρίθηκε για την προσφορά στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-1974, από το 1995 έως το 2005.

Στήριζε το ΚΚΕ στις επιλογές και την πολιτική του, με κείμενά του είχε ταχθεί ανοιχτά και βοηθούσε όσο μπορούσε το Κόμμα της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ