Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Διαρκείς εντάσεις αλλά και «παζάρια»

Ξεκινά αύριο υπουργική Σύνοδος της Δια-ειρηνικής συνεργασίας στη Σιγκαπούρη

Τον περασμένο Οκτώβρη (φωτ.) η TPP απέτυχε να συνάψει εμπορική συμφωνία, ενδεικτική των άγριων ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων
Τον περασμένο Οκτώβρη (φωτ.) η TPP απέτυχε να συνάψει εμπορική συμφωνία, ενδεικτική των άγριων ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.--

Ξεκινά αύριο στη Σιγκαπούρη η υπουργική Σύνοδος των κρατών - μελών της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας (TPP), με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία που εδώ και μήνες «σκοντάφτει» στα συγκρουόμενα συμφέροντα των διαφόρων μονοπωλίων. Στη TPP σήμερα συμμετέχουν οι Χιλή, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Περού, Μεξικό, Βιετνάμ, Μαλαισία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν. Δε συμμετέχει (ακόμα) η μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη της περιοχής, η Κίνα.

Ενδεικτικά των αντιθέσεων είναι όσα δημοσιεύονται για τις διαφωνίες Τόκιο - Ουάσιγκτον σχετικά με την κατάργηση των ποσοστώσεων στη διακίνηση μιας σειράς ιαπωνικών εμπορευμάτων (ρύζι, βοδινό και χοιρινό κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, σιτάρι). Στην αλλαγή αυτή αντιδρούν σθεναρά οι Ιάπωνες μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν τη γη και τον κλάδο των τροφίμων, επιδιώκοντας να διατηρηθούν όροι που τους έδιναν προβάδισμα έναντι ανταγωνιστών τους από άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ μιλούν για τη «Συμφωνία του 21ου αιώνα» και πέρα από μια εμπορική συμφωνία επιδιώκουν να «ανοίξουν» και κεφάλαια που αφορούν πχ. μεταρρυθμίσεις στα εργατικά δικαιώματα, το περιβάλλον, το άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων.

«Τριβές» φαίνονται να έχουν δημιουργηθεί και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βιετνάμ - Μαλαισία σχετικά με θέματα όπως η συμμετοχή επενδυτών σε «κρατικές» εταιρείες.

Ορατοί οι ανταγωνισμοί με κάθε αφορμή

Την ίδια στιγμή, οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται ακόμα και ανάμεσα σε «συμμάχους».

Υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι είναι πιθανό να επανεξεταστεί η έρευνα (που στηρίχτηκε σε ζωντανές μαρτυρίες Νοτιοκορεατισσών) με βάση την οποία το 1993 η Ιαπωνία ζήτησε δημόσια «συγγνώμη» για τις χιλιάδες Ασιάτισσες (ιστορικοί τις υπολογίζουν σε 200.000) που κατέληξαν σε πορνεία αφού αιχμαλωτίστηκαν από τον ιαπωνικό στρατό. Κάτι τέτοιο αναμένεται να μεγαλώσει την αντίδραση που ήδη έχει εκφράσει έντονα η Σεούλ.

Χαρακτηριστική των διεργασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή είναι και η πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στη «the Wall Street Journal» ο Ετσούρο Οντα, οικονομικός σύμβουλος του Αμπε, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται «ένα έθνος που δε θα ευγνωμονεί τις ΗΠΑ σα να είναι εργοδότης και δε θα νιώθει περιορισμένο από τις ευαισθησίες των γειτόνων του».

Από τη μεριά του, το Πεκίνο εμφανίστηκε ενοχλημένο και για την επιδοκιμασία της επίσκεψης Αμπε στο Γιασουκούνι (που θεωρήθηκε προσβολή για τα θύματα του ιαπωνικού μιλιταρισμού) από συνεργάτες της ιαπωνικής κυβέρνησης. Χτες, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε πως «οι Ασιάτες γείτονες της Ιαπωνίας και η διεθνής κοινότητα έχουν λόγους να επαγρυπνούν για την πολιτική κίνηση στην Ιαπωνία».

Βεβαίως, κύρια αιτία της «κόντρας» είναι ο έλεγχος του τεράστιου φυσικού πλούτου που συγκεντρώνεται στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου έχουν εδαφικές διαφορές οι περισσότερες από τις χώρες της περιοχής. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ασοσιέτεντ Πρες» ο αρχηγός του φιλιππινέζικου στρατού Εμανουέλ Μπαουστίτα χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα «ανοησία» και συμπλήρωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα υποστηρίξουν τους Φιλιππινέζους ψαράδες αν δεχτούν εκφοβισμούς από το κινεζικό Ναυτικό.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org