Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Θα γίνουμε εφιάλτες του νόμου σας αυτού»

Συγκέντρωση και πορεία των καλλιτεχνών - δημιουργών για το Ασφαλιστικό

Ηταν εκεί. Ηθοποιοί και τραγουδιστές, λογοτέχνες και μουσικοί, εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσουργοί, σκηνοθέτες και χορευτές, δημιουργοί και εργάτες της Τέχνης. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνόλου, σχεδόν, των σωματείων καλλιτεχνών - δημιουργών συγκεντρώθηκαν χτες στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την αξιοπρέπειά τους και όλα όσα έχουν με αγώνες κατακτήσει. Ενωσαν τις φωνές τους, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. «Στους δύσκολους καιρούς όποιος δεν αντιστέκεται ζει λάθος» και τα λόγια του Μπρεχτ, αποτυπωμένα στο πανό του ΣΕΗ, συμπύκνωνε την απόφαση των συγκεντρωμένων να μη δεχτούν τη νέα θηλιά, που επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει στο λαιμό τους. Αυτή η απόφαση τους οδήγησε και στην πορεία, που πραγματοποίησαν μετά τη συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού, για να επιδώσουν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Αυτή η απόφαση θα τους κάνει να συμπορευτούν με όλους τους εργαζόμενους στη μεγάλη απεργία για το Ασφαλιστικό στις 17 του μήνα, όπως το δήλωσαν και στη χτεσινή παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση. Γιατί ο αγώνας είναι κοινός. Γιατί η κατεδάφιση αυτών των μακρόχρονων κατακτήσεων θα συμπαρασύρει και άλλες στον εργασιακό και πολιτιστικό τομέα.


«Αξιοπρεπή ασφάλιση για όλους», απαίτησαν οι εκατοντάδες καλλιτέχνες και δημιουργοί που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση. Αυτοί, που στις «άνυδρες», αντιπολιτιστικές μέρες μας πασχίζουν και δημιουργούν, αλλά «γεύονται» την κυβερνητική αναλγησία και την εγκατάλειψη. Αυτοί, που και με το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα δύσκολα καταφέρνουν να πάρουν μια σύνταξη, αφού μαστίζονται από την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη «μαύρη» εργασία, την εκμετάλλευση και έχουν δει πολλούς ομοτέχνους τους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα σε άθλιες συνθήκες. Γι' αυτή την αδικία ύψωσαν χτες τις φωνές τους, διαδηλώνοντας πως «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», απαιτώντας «Ανθρώπινες συντάξεις στον πολιτισμό, όχι στην εξαθλίωση και τον ξεπεσμό». Στις πικέτες τους αποτυπώνονταν τα έργα των σκιτσογράφων, που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καλλιτεχνικών φορέων, και «μιλούσαν» εύγλωττα για τις «ασφαληστρικές» κυβερνητικές μεθοδεύσεις. «Εμείς υπηρετούμε τον πολιτισμό κι εσείς τον εξοντώνετε με το νόμο αυτό», βροντοφώναξαν, υπογραμμίζοντας πως «Ολοι οι εργάτες του πολιτισμού θα γίνουμε εφιάλτες του νόμου σας αυτού» και πως «Κλιμάκωση κι αγώνας παγκαλλιτεχνικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος».

Αξίζει να σημειωθεί πως κάτω από την πίεση της κινητοποίησης ο υπουργός Πολιτισμού αναγκάστηκε να δεχτεί, την παραμονή της συγκέντρωσης, στις 9μ.μ., την Επιτροπή Αγώνα των καλλιτεχνικών σωματείων. Οπως ανέφερε στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Β. Κολοβός, ο υπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει τα ασφαλιστικά αιτήματά τους και να έχει συναντήσεις με όλα τα σωματεία, μέχρι το τέλος του μήνα, για να συζητηθούν τα αιτήματα του κάθε κλάδου χωριστά. Επίσης, είπε ότι θα δώσει αντίγραφο του νέου ΝΣ που ετοιμάζει για τις τιμητικές συντάξεις στους φορείς, για να τοποθετηθούν πριν την κατάθεσή του στη Βουλή. Χτες, πάντως, ο υπουργός απουσίαζε από το ΥΠΠΟ, με αποτέλεσμα το υπόμνημα με τα αιτήματα των καλλιτεχνών - δημιουργών να παραδοθεί από τους εκπροσώπους τους στον διευθυντή του γραφείου του. Η σπουδή του, εξάλλου, να συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα παραμονή της κινητοποίησης, ενώ εδώ και δυο χρόνια η πόρτα του υπουργείου παρέμενε για τους καλλιτεχνικούς φορείς κλειστή, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του. Οι καλλιτέχνες, πάντως, δήλωσαν πως «αν επαναληφθεί η ίδια τακτική τού να μη μας δέχονται να είστε έτοιμοι πάλι εδώ να απαιτήσουμε όσα μας υποσχέθηκε» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 17 του Μάη. Στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκε ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org