Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στα Δυτικά Βαλκάνια για «μπίζνες» της ΕΕ και ελληνικών μονοπωλίων

Τις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επισκέπτεται από χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Στο επίκεντρο είναι η προώθηση της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για διεύρυνση στην περιοχή, ως ένα ακόμη πεδίο δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων αλλά και ενίσχυσης της ντόπιας αστικής τάξης, που σημαίνει πιο εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της εργατικής δύναμης των λαών των συγκεκριμένων χωρών.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς. Θυμίζουμε ότι στις 21 Γενάρη συγκλήθηκε η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ που κήρυξε επίσημα την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Στόχος της σερβικής κυβέρνησης είναι η ένταξη να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε απ' την πλευρά του ότι η Ελλάδα, σε διμερές επίπεδο, είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στη σερβική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει την ένταξη. Εξήρε επίσης τη στάση της λέγοντας ότι «η σερβική πολιτική ηγεσία έχει λάβει γενναίες αποφάσεις που αφορούν τη σταθερότητα και την προοπτική όλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», παραπέμποντας ουσιαστικά σε υποχωρήσεις στις πιέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ για το Κόσσοβο.

Παραπέρα, σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας έχουν «συγκεκριμένο πρακτικό περιεχόμενο, όχι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό». Μνημονεύοντας με τον Σέρβο πρωθυπουργό την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, ο Βενιζέλος τόνισε: «Είμαστε ο τρίτος άμεσος ξένος επενδυτής στη Σερβία και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Να γίνουν ακόμα πιο στενές οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Να αναβαθμιστεί δηλαδή ο ρόλος της αστικής τάξης της Ελλάδας, εδραιώνοντας και διευρύνοντας την επιχειρηματική της παρουσία σε πλατύτερες γεωγραφικές ζώνες.

Οι δύο πλευρές, τέλος, επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να οργανώσουν τη δεύτερη Διακυβερνητική Συνάντηση υψηλού επιπέδου των δύο χωρών το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ο Ε. Βενιζέλος θα επισκεφθεί στη συνέχεια Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Σκόπια και Αλβανία. Θυμίζουμε ότι στην ΕΕ έχει ενταχθεί ήδη η Κροατία και τον Ιούνη η ΕΕ επανεξετάζει την απόδοση της ιδιότητας του υποψήφιου κράτους - μέλους στην Αλβανία.

Σημειώνουμε ότι όπως κατήγγειλαν πρόσφατα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, οι διαπραγματεύσεις με τις βαλκανικές χώρες οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα, συνεπεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, στο όνομα της ένταξης στην ΕΕ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ