Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απάτη τρισεκατομμυρίων

Οι φανφάρες και η κενολογία αποτελούσαν πάντα όπλο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Χτες, όμως, ο Γιάννος Παπαντωνίου, προφανώς κάτω από τη γενική κατακραυγή που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, έδωσε, κοινώς, τα ρέστα του. Σαν ταχυδακτυλουργός περιοδεύοντος θιάσου, έβγαλε από τα μανίκια του δισεκατομμύρια και από το καπέλο του τρισεκατομμύρια. Τα μοίρασε, μάλιστα, τόσο απλόχερα, που σίγουρα θα γέμισε ενοχές τους 600.000 ανέργους, που διεκδικούν δουλιά, τους αγρότες που ζουν με 48.000 το μήνα, τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας. Τόσα τρισεκατομμύρια κι όλοι αυτοί οι αχάριστοι βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται, απειλώντας μάλιστα ότι θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους.

Καλά είναι βέβαια τα καλαμπούρια, μόνο που ο υπουργός δεν έκανε αστεία. Εθεσε σε εφαρμογή τη μόνιμη τακτική του ψεύδους και της παραπληροφόρησης. Αδιαφορώντας για το μέγεθος της πρόκλησης και της απάτης, εκσφενδόνισε διάφορα στοιχεία και αριθμούς, που, ακόμα κι αν υφίστανται, δεν έχουν καμιά σχέση με το περιεχόμενο που τους προσέδωσε.

***

Μίλησε ο υπουργός για 2,4 τρισεκατομμύρια συντάξεις που υποτίθεται πως θα δώσει φέτος το Δημόσιο. Για να «πιάσει» όμως η απάτη, ο Γ. Παπαντωνίου δεν είπε ότι από το ποσό αυτό:

  • Το 1 τρισεκατομμύριο, αφορά τις συντάξεις που δίνει το κράτος ως εργοδότης, στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Τι θα ήθελε δηλαδή; Να μη δίνονται συντάξεις στους απόμαχους του Δημοσίου; Ποιος άλλος εκτός από το Δημόσιο με την ιδιότητα του εργοδότη θα τις πλήρωνε;
  • Περί τα 350 δισεκατομμύρια, δεν είναι δαπάνη του δημοσίου, αλλά ποσά που αφορούν ειδικές εισφορές, τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών τις εισπράττει από τους φορολογούμενους και απλά τις αποδίδει στα Ταμεία. Χαρακτηριστική είναι η απάτη που έκανε με τα κονδύλια του ΟΓΑ, για τα οποία ανέφερε ότι το δημόσιο πληρώνει 795 δισ. δρχ., αλλά στην πραγματικότητα το δημόσιο δίνει τα 500 δισεκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα είναι οι λεγόμενες «εισφορές υπέρ ΟΓΑ».
  • Τα 207 δισεκατομμύρια που δίνονται στο ΙΚΑ, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν χρηματοδότηση συντάξεων. Είναι απλά μια μικρή δόση από τα ποσά που το δημόσιο εντελώς αδικαιολόγητα χρωστάει στο Ιδρυμα. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ορισμένοι μελετητές υπολογίζουν αυτά τα χρέη στα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές!
  • Τα 117 δισεκατομμύρια δραχμές που είναι το κονδύλι του ΕΚΑΣ, επίσης δεν αποτελούν χρηματοδότηση ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι η γνωστή ρύθμιση -ελεημοσύνη των 28.600 δραχμών. Το προνοιακό επίδομα που δίνεται, με απόφαση της ΕΕ, σε χιλιάδες συνταξιούχους, για να αντιμετωπίσουν, υποτίθεται, τη φτώχεια, στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
  • Τα 80 δισεκατομμύρια είναι η λεγόμενη «συμμετοχή του δημοσίου στην Κοινωνική Ασφάλιση», δηλαδή, τα κονδύλια που θα έπρεπε να καταβάλλονται στα πλαίσια της «τριμερούς χρηματοδότησης». Για να μην κοροϊδευόμαστε, όμως, ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι μπορεί το δημόσιο να δίνει φέτος 80 δισ., αλλά από το 1993 μέχρι σήμερα, χρωστάει στο ταμείο αυτό 445 δισεκατομμύρια, επιτείνοντας τα προβλήματα που έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

***

Τελικά, αν γίνουν οι παραπάνω απαραίτητες προσαρμογές στις... γαλαντομίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που υποστήριξε πως το κράτος «πληρώνει το 45% του συνόλου των συντάξεων που καταβάλλονται στη χώρα μας», το ψαχνό είναι λίγο πάνω από τα 600 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για κονδύλια που δίνει το δημόσιο για τις συντάξεις του του ΝΑΤ και του ΟΓΑ.

Για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, η ιστορία είναι γνωστή. Το Ταμείο τινάχτηκε στον αέρα από τους εφοπλιστές και από τους πρασινογάλανους κυβερνώντες, που οι πρώτοι με αποφάσεις των δεύτερων ξεκοκάλισαν και την τελευταία δεκάρα των ναυτικών. Αυτό τους έλειπε να μην πληρώνουν και τις συντάξεις...

Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ, ας καυχιέται η κυβέρνηση και ο Γ. Παπαντωνίου ότι μετά το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, μετά την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην αγροτική οικονομία, μετά την υποχρεωτική επιβολή ασφαλιστικών εισφορών και στους αγρότες ότι οι αγρότες παίρνουν μηνιάτικη σύνταξη, κάτι περισσότερο από ό,τι κοστίζει ένα δικό τους μπρέκφαστ στα στέκια που συχνάζουν...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ