Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΝΕΟΣΕΤ»
Απολύσεις και ασυδοσία

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου και 39 ακόμη συνάδελφοί του - πρώην εργαζόμενοι της «ΠΙΤΤΑΣ» - απολύθηκαν

Μια ακόμη παράνομη απόλυση συνδικαλιστή έρχεται να επιβεβαιώσει την εργοδοτική ασυδοσία, η οποία τρέφεται και γιγαντώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης, που επιτρέπει την ατιμώρητη παραβίαση ακόμη και αυτών των λιγοστών νόμων που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ο Ομιλος ΝΕΟΣΕΤ που εξαγόρασε τη βιομηχανία «ΕΠΙΠΛΑ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ», απέλυσε τόσο τον εργαζόμενο και πρόεδρο του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής Δημήτρη Κομποστιώτη, όσο και άλλους 39 συναδέλφους του.

Ο συνδικαλιστής, που είναι και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εργαζόταν επί 18 χρόνια στην «ΠΙΤΤΑΣ» και βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Από τους τέσσερις συνολικά εργαζόμενους που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, μόνο σε αυτόν δεν έγινε πρόταση να εργαστεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Οπως τονίζει το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου, «εκεί ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένος και ξορκισμένος σαν το διάβολο, επικίνδυνος για τα προνόμια της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στο νέο εργοστάσιο, είναι όμηροι των δίμηνων και τρίμηνων συμβάσεων, αφού η εργοδοσία αξιοποιεί την αυξημένη ανεργία της Εύβοιας. Στο τμήμα του Βαφείου όποιος έχει ειδικότητα λουστραδόρου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να ασφαλίζεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, που σημαίνει μεγαλύτερο ασφάλιστρο και μεγαλύτερο μεροκάματο (ανθυγιεινό επίδομα), στο συγκεκριμένο χώρο αυτά είναι άγνωστα».

Η «ΝΕΟΣΕΤ», εκτός από τη συγκεκριμένη επιχείρηση που την αγόρασε πριν τέσσερα χρόνια, αγόρασε επίσης τις εταιρίες «ΣΙΜΚΟ», «ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ» και «ΣΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟ». Λόγω της τεχνογνωσίας της «ΠΙΤΤΑΣ» και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρίες, δεν τη μετέφερε άμεσα στο εργοστάσιο του Ομίλου στο Βασιλικό, αλλά σταδιακά. Στο τέλος, προσέλαβε εκεί και αλλού 14 εργαζόμενους της «ΠΙΤΤΑΣ», 5 - 6 έφυγαν μόνοι τους λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε και οι υπόλοιποι, από τους 60 συνολικά, απολύθηκαν.

Το Συνδικάτο ασκεί έντονη κριτική και στον ιδιοκτήτη του Ομίλου κ. Αλεξανδράκη, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να θιχτεί κανένας εργαζόμενος, λόγω της αγοράς της εταιρίας, η οποία είχε πάνω από 100 χρόνια λειτουργίας. Επίσης, ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς θεωρεί όλες τις απολύσεις παράνομες και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, κ.ά. να ελέγξουν την επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ