Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μισθοί και όπλα στους μισθοφόρους από τους ιμπεριαλιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ- ΑΜΜΑΝ.--

Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γύρω από τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των μισθοφόρων που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, φέρνουν στο φως πρόσφατα δημοσιεύματα του αμερικανικού και γαλλικού Τύπου.

Η αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζόρναλ αποκάλυψε το Σάββατο πως Αμερικανοί πράκτορες συνάντησαν στις 30 Γενάρη στο Αμμάν της Ιορδανίας στελέχη της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης (δηλαδή μία βδομάδα μετά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη!), δίνοντας περίπου 3.000.000 δολάρια ως δεύτερη δόση για τη μισθοδοσία των ξένων μισθοφόρων που πολεμούν την κυβέρνηση Ασαντ! Η πρώτη δόση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζόρναλ, είχε δοθεί σε παρόμοιο ραντεβού στα τέλη Δεκέμβρη...

Η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι Σαουδάραβες προχωρούν τάχιστα στον εξοπλισμό των συριακών και ξένων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων με νέα, πιο προηγμένα όπλα, μεταξύ των οποίων κινέζικα φορητά αντιαεροπορικά όπλα και ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους με λέιζερ. Οι Σαουδάραβες έχουν τα όπλα σε αποθήκες κοντά στη μεθόριο της Ιορδανίας με τη Συρία και, όπως υποστηρίζει η γαλλική «Λε Φιγκαρό», αγοράστηκαν από τη μαύρη αγορά όπλων Ουκρανίας και Βουλγαρίας.

Η κατάρρευση των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών (Γενεύη ΙΙ), σε συνδυασμό με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Κυριακή στην ηγεσία του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA), προαναγγέλλουν κλιμάκωση των δραστηριοτήτων στα μέτωπα των συγκρούσεων το επόμενο διάστημα. Ο Σαλίμ Ιντρίς αποπέμφθηκε από τη διοίκηση του FSA «λόγω παράλυσης της στρατιωτικής διοίκησης τους τελευταίους μήνες» και αντικαταστάθηκε από τον Αμπντούλ Ιλιάχ αλ Νοείμι, διοικητή του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Κυβερνείου της Κουνέιτρα (Νοτιοδυτική Συρία), πρώην στρατηγό του συριακού στρατού που λιποτάκτησε τον Ιούλη του 2012 και είχε απαιτήσεις για επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Υπό τη σκιά αυτών των αποκαλύψεων, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο τις συλλήψεις τουλάχιστον 80 ξένων στρατιωτικών αξιωματικών και πρακτόρων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, 14 από το Κατάρ και εννιά από την Τουρκία.

Κατόπιν αυτών των πληροφοριών, είναι τουλάχιστον υποκριτικές οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τάχα εμποδίζει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη Συρία. Ο Λαβρόφ αντέτεινε ότι η ρωσική πλευρά έχει τηρήσει στο ακέραιο όλες τις υποσχέσεις, επισημαίνοντας ότι δεν «είναι το καθεστώς του Ασαντ που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα, αλλά οι τρομοκράτες και οι τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί σε ολόκληρη τη Συρία και δεν υπακούν σε καμία πολιτική δομή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ