Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις εκτόνωσης της αντιπαράθεσης

ΚΙΕΒΟ.--

Στοιχεία αποκλιμάκωσης της ενδοαστικής κόντρας στην Ουκρανία φαίνονται τις τελευταίες ημέρες. Βέβαια, οι συμβιβασμοί των αστών δεν αφορούν στη βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, που όσο αυτά βρίσκονται κάτω από ξένες σημαίες δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα όποιο μείγμα διαχείρισης επιλεγεί και όποια «δοσολογία» σύνδεσης του ουκρανικού κεφαλαίου με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία.

Χτες μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος για την αμνήστευση των Ουκρανών διαδηλωτών που ήταν υπό κράτηση για συμμετοχή σε βίαιες συγκρούσεις τους τελευταίους δύο μήνες, αφού προηγήθηκε η αποχώρηση διαδηλωτών της αντιπολίτευσης από το δημαρχείο του Κιέβου και άλλα δημόσια κτίρια.

Στο Μαϊντάν (Πλατεία της Ανεξαρτησίας), ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσενιούκ του κόμματος «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, φυλακισμένης για διαφθορά, απαίτησε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως τη δίωξη των διαδηλωτών, απειλώντας με «ειρηνική επίθεση», εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε επίσης σήμερα την ουκρανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη δίωξη των διαδηλωτών, χαιρετίζοντας παράλληλα τις ενέργειες των δύο πλευρών για την εκτόνωση της κατάστασης.

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται από τον πρόεδρο της χώρας Β. Γιανουκόβιτς να ορίσει μεταβατικό πρωθυπουργό που θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση καλεί σε εκλογές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ