Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση υψηλών τόνων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με το «ξύλο που έπαιξαν» το Σάββατο Τούρκοι βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο, δίνοντας νέα τροφή σε αναλύσεις περί ... «ελλείμματος δημοκρατίας» που συνέβαλαν στην παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων. Οι βουλευτές του κυβερνώντος AKP και του βασικού κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης αντάλλαξαν αυτή τη φορά και γροθιές (με αποτέλεσμα μάλιστα δύο να χρειαστούν μεταφορά σε νοσοκομείο), ωστόσο αυτό για το οποίο «κονταροχτυπιούνται» κυβέρνηση και αντιπολίτευση (με «διαφοροποιήσεις» βεβαίως και στο ίδιο το εσωτερικό των κομμάτων) είναι ποια θα είναι ο κύριος πολιτικός εκπρόσωπος της τουρκικής πλουτοκρατίας. Αφορμή για τους τόνους που ανέβηκαν και πάλι ήταν η δικαστική μεταρρύθμιση που τελικά εγκρίθηκε με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, μετά από μία 20ωρη συζήτηση. Ετσι, οδηγείται πλέον στον Τούρκο Πρόεδρο που έχει προθεσμία 2 βδομάδων για να το εγκρίνει ή να το απορρίψει. Πάντως, εδώ και καιρό τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν παροτρύνσεις (από πολέμιους του νομοσχεδίου που μιλούν για ασφυκτικό έλεγχο σε βάρος των δικαστικών αρχών) προς τον Πρόεδρο Γκιουλ, τον οποίο παρουσιάζουν ως πιο μετριοπαθή, δημοκρατικό κ.τ.λ. Ενδεικτικές και αυτές των διεργασιών που συνεχίζονται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Η έγκριση του ν/σ στάθηκε αφορμή για νέα κριτική από την ΕΕ, με τον αρμόδιο Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς να μιλά για «οπισθοχώρηση» στη Δικαιοσύνη. Στο ν/σ συμπεριλαμβανόταν και διάταξη που καταργεί τα ειδικά δικαστήρια, ενισχύοντας τα «σενάρια» για επανεκδίκαση των υποθέσεων που οδήγησαν στην καταδίκη στρατιωτικών για «συνωμοσία» κατά του κράτους.

Στο μεταξύ, επίθεση με αντλίες νερού και δακρυγόνα δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής Κούρδοι διαδηλωτές το Σάββατο, στη διάρκεια κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις ανήμερα της 15ης επετείου της σύλληψης του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος εκτίει ισόβια ποινή σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης.

  • Εκρηξη σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων και υλικές ζημιές σε 6 κτίρια. Χτες το απόγευμα, ο δήμαρχος της περιοχής Μισμπάχ Ντεμιρκάν δήλωνε πως φαινόταν ότι αιτία ήταν διαρροή αερίου ή έκρηξη σε φιάλη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ