Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απάντηση στα σχέδια αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο η προσπάθεια των ομάδων κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα, αξιοποιώντας ως πρόσχημα υπαρκτά προβλήματα, που στην ουσία είναι αποτέλεσμα του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που στηρίζουν αυτές οι δυνάμεις.

Το Σάββατο χιλιάδες λαού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και άλλων δυνάμεων που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία που εγκαινιάστηκε μετά τις κυβερνήσεις του Ούγκο Τσάβες και συνεχίζει σήμερα ο Νικολάς Μαδούρο, διαδηλώνοντας στο Καράκας και άλλες πόλεις «ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση». Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ αλλά και τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε ότι στηρίζουν και χρηματοδοτούν τις φασιστικές ομάδες. Χτες, επίσης, η κυβέρνηση ζήτησε την απέλαση τριών υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ μετά από στοιχεία που αποδείκνυαν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση των ομάδων κρούσης της αντιπολίτευσης με φοιτητές από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ενδεικτική του τρόπου που αξιοποιεί την προσπάθεια της αντίδρασης για αποσταθεροποίηση είναι η παρέμβαση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι που δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει συλλάβει ή κρατά αριθμό ρεκόρ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ».

Το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα τις λαϊκές δυνάμεις για να μην περάσουν τα νέα σχέδια αποσταθεροποίησης που προωθούν μικρές ομάδες της αντίδρασης με την πλήρη στήριξη του ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «αυτές οι ομάδες αξιοποιούν τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν που είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού μοντέλου. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με πραξικοπήματα και βία αλλά με δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος με ανέβασμα της οργάνωσης και της συνείδησης, ώστε να μπορέσει να έρθει σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ