Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Προτιμούν το σκοτάδι του ορυχείου γιατί φοβούνται τη σύλληψη...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Περίπου 200 Νοτιοαφρικανοί και μετανάστες εργάτες από το Λεσότο, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη παραμένουν εγκλωβισμένοι από το Σαββατοκύριακο σε εγκαταλελειμμένο χρυσωρυχείο της περιοχής Μπενόνι (ανατολικό Ραντ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ), όχι γιατί είναι αδύνατη ή δύσκολη η διάσωσή τους αλλά γιατί φοβούνται πως θα συλληφθούν, όπως συνέβη προχτές με τους πρώτους 11 συνάδελφους τους που φόρεσαν χειροπέδες λίγη ώρα μετά τον απεγκλωβισμό τους...

Ως εκ τούτου, η άρνηση των εργατών, που προσπάθησαν να βρουν μία ευκαιρία καλύτερης ζωής ριψοκινδυνεύοντας μέσα στα λαγούμια του εγκαταλειμμένου χρυσωρυχείου, σταμάτησε τις εργασίες απεγκλωβισμού τους.

Πάντως, έκθεση του 2008 εκτιμούσε πως οι παράνομες εξορύξεις χρυσού και πλατίνας στη Ν. Αφρική σημαίνουν για τις πολυεθνικές που λυμαίνονται τον πλούτο της νοτιοαφρικανικής γης ετήσιες απώλειες ύψους τουλάχιστον 510.000.000 δολαρίων.

Το ίδιο 24ωρο, ξανάρχισαν στο Γιοχάνεσμπουργκ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του συνδικάτου AMCU, διευθυντικών στελεχών μεγάλων πολυεθνικών χρυσού και πλατίνας, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης και της ειδικής επιτροπής διαιτησίας, σε μία προσπάθεια τερματισμού της επ' αόριστον απεργίας που ξεκίνησαν στις 23 Γενάρη χιλιάδες εργαζόμενοι με κεντρικό αίτημα την αύξηση του βασικού μισθού στα 12.500 ραντ.

Ας σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν παρά τη μήνυση για αποζημιώσεις ύψους 54.000.000 δολαρίων που κατέθεσε η πολυεθνική εταιρεία πλατίνας Anglo Platinum κατά της AMCU για τις ζημιές που υφίσταται λόγω της πολυήμερης απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ