Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνος για διάλυση μονάδων του ΕΟΠΥΥ

Ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης στις Υγειονομικές Περιφέρειες και η διαθεσιμότητα του προσωπικού

Σε εφαρμογή τέθηκε από χτες το σκέλος του νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αφορά την παράδοση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις κεντρικές επιτροπές του Οργανισμού και από εκεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι διευθυντές των 57 Περιφερειών καλούνται να παραλάβουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν στη συνέχεια στις ΥΠΕ περιουσία δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντού, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, σε ένα μήνα θα ολοκληρωθεί η μεταφορά στις ΥΠΕ και η κινητικότητα των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία που ξεκίνησε χτες, κατ' εφαρμογή του νόμου για την ΠΦΥ, εκτός του ότι βάζει επιπλέον εμπόδια για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ στα εκατομμύρια ασφαλισμένους του Οργανισμού, αυξάνει τον κίνδυνο πολλές από τις μονάδες να μην λειτουργήσουν.

Αυτό που συνολικά υπηρετεί η μεταρρύθμιση είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ΠΦΥ, προς όφελος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας. Η απαξίωση των δομών του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των μονάδων που προβλέπει ο νόμος, θα οδηγήσει σε λουκέτα και σε συγχωνεύσεις, με στόχο, όπως υπάρχει σε διάφορους σχεδιασμούς, μια νομαρχιακή μονάδα Υγείας ανά δήμο.

Αμεση απάντηση από το κίνημα

Αμεση ήταν χτες η απάντηση συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων του κινήματος στην Αττική και αλλού, που συγκεντρώθηκαν έξω από τις κατά τόπους δομές του ΕΟΠΥΥ και μαζί με γιατρούς και διοικητικούς αντέδρασαν στη διάλυσή τους. Σαν αποτέλεσμα, οι μονάδες δεν έκλεισαν, δεν λειτούργησαν και στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους δεν παραδόθηκαν στις κεντρικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση στα Οινόφυτα, όπου γιατροί και ασφαλισμένοι όχι μόνο δεν επέτρεψαν την παραλαβή και παράδοση, αλλά έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα και την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας.

Ηδη την υποβάθμιση των υπηρεσιών ΠΦΥ, που θα γίνει μεγαλύτερη αν εφαρμοστεί ο νόμος, τη βιώνουν οι ασφαλισμένοι, λόγω των ελλείψεων στις δομές του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της έντασης της εμπορευματοποίησης. Απ' το 2007, έχουν να προμηθευτούν πλήρως με αντιδραστήρια τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι ή να καταφεύγουν στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ή στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας χαράτσι 15%. Είναι χαρακτηριστικές πια οι μεγάλες πολύωρες αναμονές - μέχρι και οχτώ ώρες - στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για εξετάσεις και για συνταγογράφηση.

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και η κατ' ανάγκην καταφυγή σε υπηρεσίες επί πληρωμή δεν αναιρείται από την αύξηση, στις 400 (από 200), των επισκέψεων που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς. Οι επισκέψεις αυτές εξανεμίζονται από τις πρώτες μέρες του μήνα και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για εξετάσεις και φάρμακα.

Ετοιμες και οι διαθεσιμότητες

Πριν ακόμα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ), ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προχώρησε χτες και στην έκδοση της εγκυκλίου για τη «διαθεσιμότητα - κινητικότητα υπαλλήλων υγειονομικών μονάδων» που υλοποιεί το νόμο. Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν περίπου 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ - εκτός απ' τους 1.500 υπαλλήλους που θα μείνουν στις 57 Περιφέρειες του Οργανισμού, εκ των οποίων οι εφτά στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα με τα 3/4 του μισθού τους και στη συνέχεια θα μετατεθούν ή θα μεταφερθούν σε οργανικές θέσεις που θα συσταθούν - μετά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης - στις διοικήσεις των χωροταξικά αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών. Η πρόβλεψη για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μεταθέτει ακόμα πιο μακριά από ένα μήνα τις υποσχέσεις για επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν το νέο σύστημα θα ενταχτούν σε αυτό σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οσοι από αυτούς είχαν και ιδιωτικό ιατρείο υποχρεώνονται, όταν αναλάβουν υπηρεσία στο νέο φορέα, να προσκομίσουν και βεβαίωση διακοπής της δραστηριότητάς τους απ' την εφορία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ