Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίκαιη η μάχη, να δοθεί με όλους τους εργαζόμενους

Στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της Coca-Cola μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας

Στιγμιότυπο από το χαιρετισμό του Δ. Κουτσούμπα στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της Coca-Cola
Στιγμιότυπο από το χαιρετισμό του Δ. Κουτσούμπα στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της Coca-Cola
Στο πλευρό των εργαζομένων της Coca-Cola που συμπλήρωσαν 138 μέρες απεργίας και των οικογενειών τους που καθημερινά δίνουν τη μάχη μαζί τους, βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη.

Συναντήθηκε με τους απεργούς έξω από το εργοστάσιο της Coca-Cola στη Θέρμη, εκεί όπου χθες πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του Ομίλου, με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Coca-Cola στο Βόλο.

Οι εργαζόμενοι της Coca-Cola παλεύουν ενάντια στις απολύσεις (52 στο Βόλο, 33 στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και άλλες τόσες στην Πάτρα) και το κλείσιμο των εργοστασίων. Συνολικά όπως κατήγγειλαν, η πολυεθνική τα τελευταία χρόνια μεταφέρει τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία και άλλες χώρες και έχει κλείσει τα 6 από τα 9 παραγωγικά εργοστάσια που λειτουργούσε στην Ελλάδα, πετώντας στο δρόμο περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ καλωσόρισαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Βασίλης Αρτεμίου και ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Παπαδόπουλος. Αναφέρθηκαν στον πολύμηνο ηρωικό αγώνα που δίνουν απέναντι στην τρομοκρατία της πολυεθνικής που εκφράζεται με μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις, απειλές σε βάρος των οικογενειών τους, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κ.ά.

Οι απεργοί έχουν στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και άλλα εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, που δίνουν μαζί τους τη μάχη για να εκφραστεί πολύμορφα και αποφασιστικά η αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Γιατί όπως σημείωσαν, η νίκη τους θα είναι σημαντική για όλη την εργατική τάξη γιατί ο αγώνας γίνεται ενάντια σε μια πολυεθνική, σύμβολο του καπιταλισμού παγκόσμια.

Δ. Κουτσούμπας: Μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο θα δούμε άσπρη μέρα

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο εργοστάσιο, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων, των απεργών στην Coca-Cola. Είναι μια δίκαιη μάχη που πρέπει να τη δώσουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και από άλλους κλάδους και άλλες βιομηχανίες, μαζί με την αγροτιά, με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, τις γυναίκες και της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και στη Βουλή και ευρύτερα μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, για να δυναμώσει η συμπαράσταση και να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

Στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρέτισε την καινούργια απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει όλοι μας να βγάλουμε συμπεράσματα από την πείρα του προηγούμενου διαστήματος: «Ο ιδιώτης, ο καπιταλιστής, το μονοπώλιο, σκοπό και θεό του έχει το κέρδος, έχει το χρήμα. Οπου βγάζει περισσότερο χρήμα, περισσότερο κέρδος, εκεί θα πάει. Τώρα στη Βουλγαρία, που πριν μερικά χρόνια δεν θα διανοούνταν να τα πάει εκεί γιατί ήταν σοσιαλιστική χώρα, όμως τώρα και λόγω ΕΕ πάει εκεί τα κεφάλαιά του, πάει εκεί την παραγωγή, δουλεύουν εκεί οι εργαζόμενοι και τα φέρνει εισαγωγή στην Ελλάδα για να καταναλώνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι τα προϊόντα που παράγει εκεί. Αυτό είναι το κέρδος. Αυτό είναι το μονοπώλιο, αυτό είναι το κεφάλαιο, είναι όλοι αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία στη χώρα μας».

«Ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτούμε», πρόσθεσε, «και το ζήτημα που πολλά χρόνια πριν μόνο το ΚΚΕ το έθετε. Για το ρόλο της ΕΕ, για το ότι εξελίχθηκε από ΕΟΚ σε ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις περίφημες 4 ελευθερίες κίνησης, κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, ανθρώπων. Αυτό αξιοποίησε ο κ. Δαυίδ και ο κάθε κύριος Δαυίδ, το κάθε μονοπώλιο, ο κάθε κεφαλαιοκράτης και πηγαίνει την παραγωγή, τα κεφάλαιά του σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό αξιοποίησε, την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και τα πήγε στη Βουλγαρία, αυτό αξιοποιούν τώρα και φέρνουν μέσα στη χώρα εμπορεύματα που τα παράγουν αλλού, με την ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων γιατί τους συμφέρει, γιατί δεν υπάρχουν πλέον προστατευτικοί δασμοί, λόγω ΕΕ, για να γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και να τα αγοράζει ο ελληνικός λαός».

«Αν δεν έρθουμε σε σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο, με τα μονοπώλια», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «αν δεν ανατρέψουμε τα δεσμά που μας επιβάλλει η ΕΕ με όλες αυτές τις συμφωνίες, δεν θα μπορέσουμε να δούμε άσπρη μέρα».

«Θα συνεχίσουμε παντού τις παρεμβάσεις μας, και μέσα στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο και έξω από αυτά, όπου μπορούμε, με αυτή τη δύναμη που έχουμε, με αυτή τη δύναμη που μας έχει δώσει ο λαός», σημείωσε, τονίζοντας ότι «αν ήμασταν πιο δυνατοί θα μπορούσαμε να κάνουμε και πιο ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο αύριο με πίεση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ