Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κριτική στην κυβέρνηση από θέσεις εχθρικές για τα λαϊκά συμφέροντα

Το πρωτογενές πλεόνασμα τροφοδότησε χτες την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης , με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς προτάσσοντας ότι αυτό «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές»!

Παρεμπιπτόντως αναφέρει, στο μακροσκελές non paper, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βασίστηκε στη δυστυχία του λαού, παραδοχή με την οποία βγάζει την υποχρέωση και προσπερνά γρήγορα, για να επισημάνει αυτό που πραγματικά τον καίει ότι δηλαδή βασίστηκε «στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας». Μάλιστα τούτη τη φορά μιλά ως εκπρόσωπος Τύπου των εξαγωγικών επιχειρήσεων αναφέροντας ότι «η καταστροφή επεκτείνεται και σε εύρωστα τμήματα της ελληνικής οικονομίας, τελευταία, είδαμε το παράδειγμα των εξαγωγών και τη μείωση που αυτές σημείωσαν το 2013».

Εγκαλεί ακόμα την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί παραδοχές ιμπεριαλιστικών οργανισμών και μηχανισμών όπως OOΣΑ, Deutsche Bank, Bloomberg, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κ.λπ. για να διαπραγματευτεί μέτρα που θα συμβάλουν στην επάνοδο της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Εχοντας ο ίδιος θέση υπέρ των πρωτογενών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, κρύβει ότι αυτά δεν μπορεί να υπάρξουν με κανένα άλλο τρόπο πέραν της έντασης της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και των περικοπών δαπανών σε παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.ά.

Βάζει μάλιστα στην ίδια μοίρα το λαό και τους καπιταλιστές λέγοντας ότι αμφότεροι έχουν εξαντληθεί απ' τη φορολογία.

Επιχειρώντας να αποδομήσει την κυβερνητική προπαγάνδα, από τη σκοπιά της διαχείρισης πάντα, υποστηρίζει - αδυνατώντας να κρύψει την αγωνία του για το πότε και πώς θα εξευρεθούν πόροι για την ενίσχυση των καπιταλιστών - ότι η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους με μείωση επιτοκίων και παράταση αποπληρωμής δεν συνιστά λύση αφού θα αφήσει το χρέος «σε μη βιώσιμα επίπεδα να επικάθεται σαν σύννεφο πάνω από την ελληνική οικονομία».

Διασκεδάζοντας εντυπώσεις

Στο μεταξύ, η Κουμουνδούρου προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' τις δηλώσεις του Γ. Σταθάκη στην εκδήλωση του tvxs με τις οποίες τσουβάλιασε υπό την ταμπέλα «φυσικά πρόσωπα» εργαζόμενους και κεφαλαιοκράτες και δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολόγησή τους. Είπε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους και αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας (...) δαπανούσε κάθε χρόνο 43 - 44% του ΑΕΠ, αυτές ήταν οι δημόσιες δαπάνες (...) Εν τούτοις τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα δημόσια έσοδα μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές για σχεδόν 20 χρόνια ήταν μόλις 38,5% κατά μέσο όρο. Αρα σε μια οικονομία η οποία θέλει να κρατήσει τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη δομή των κοινωνικών δαπανών και του κράτους, δεν τίθεται θέμα να μειώσεις το 43% (...) αντίθετα η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42 - 43% του ΑΕΠ όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος ακόμα, επειδή και τα φορολογικά έσοδα είναι πανομοιότυπα στην Ευρώπη, είναι 40% έμμεσοι φόροι, 40% φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από τον κόσμο της εργασίας και 20% είναι φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Οπως και αν το ψάξετε, τα τελευταία 20 χρόνια η τρύπα είναι προσδιορισμένη. Είναι η τρύπα της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η οποία είναι 6% του ΑΕΠ κάθε χρόνο σε σχέση με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, με την Ιταλία, με την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων. Αρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα παρά μόνο αν θέλει κάποιος να απομειώσει πολύ το σκέλος των δαπανών, στην οποία περίπτωση η Ελλάδα μεταφέρεται όπως κάνει εν μέρει το μνημόνιο που επιδιώκει ένα κράτος του 37-38% δημόσιες δαπάνες, το οποίο όμως προσεγγίζει επίπεδα των βαλκανικών χωρών, κάτι που ελπίζω να μην το επιθυμεί κανείς».

Απαντώντας σε σχόλια που συνόδευσαν την τοποθέτηση Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει δικαιολογίες περί «αύξησης των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στο μέσο όρο της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ