Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υψηλά ρίσκα από τις τοποθετήσεις στις «αναδυόμενες»

Στα 3,4 τρισ. δολάρια αποτιμάται η τοποθέτηση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών - διατραπεζικό ίδρυμα με έδρα την Ελβετία - ενώ, παράλληλα, μελέτη της «Morgan Stanley» εκτιμά ότι η έκθεση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε αυτές τις αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Η αναφορά έχει σχέση με το γεγονός ότι στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες εμφανίστηκαν και συνεχίζουν σοβαρά προβλήματα, όπου, εκτός από τη μεγάλη μείωση ρυθμών ανάπτυξης, υπάρχει και μεγάλη υποτίμηση των νομισμάτων τους. Γεγονός που επιδρά αρνητικά στις ευρωπαϊκές και στις άλλες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας τράπεζες αφού μεγαλώνουν οι κίνδυνοι να μην αποπληρωθούν δάνεια προς αυτές.

Ανάλυση της Deutsche Bank, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, υπολογίζει στα 1,7 τρισ. δολάρια τις τοποθετήσεις κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές από μόλις έξι ευρωπαϊκές τράπεζες: Των ισπανικών BBVA και Santander, των βρετανικών HSBC και Standard Chatered, της ιταλικής UniCredit και της αυστριακής Erste Bank.

Η Santander έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 132 δισ. ευρώ σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, με το 23% του συνολικού τους όγκου να έχει δοθεί σε τράπεζες της Βραζιλίας, ενώ η BBVA έχει μεγάλη εμπλοκή στην οικονομία του Μεξικού, απ' όπου το 2013 προήλθε το 80% των κερδών της. Η δανειακή έκθεση της τράπεζας στην οικονομία της χώρας - που το εθνικό της νόμισμα έχει απολέσει το 3% της αξίας του από τις αρχές του έτους - υπολογίζεται στα 55 δισ. ευρώ. Οι BBVA και UniCredit έχουν μεγάλες τοποθετήσεις στην Τουρκία, ενώ η Standard Chatered και η HSBC είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην Ινδία και την Ινδονησία.

Οι βρετανικές τράπεζες έχουν τοποθετημένα περί τα 518 δισ. δολάρια σε αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, οι ισπανικές περί τα 475 δισ. δολάρια στη Λατινική Αμερική και οι γαλλικές και ιταλικές τράπεζες περί τα 200 δισ. στον ευρωπαϊκό νότο. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τοποθετήσει το 12% των περιουσιακών τους στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες είναι υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλών αποδόσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναταράξεις και ανταγωνισμοί με αφορμή την Deutsche Bank(1/10/2016)
Οταν οι ΗΠΑ ενισχύουν το «αντιδολαριακό» μέτωπο(13/7/2014)
«Ερευνες» για την τράπεζα Barclays(6/7/2012)
Η ύφεση επανακάμπτει στην Ευρωζώνη(19/2/2012)
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά(11/12/2011)
Νέο ρεκόρ εξωτερικών επενδύσεων το 2007(12/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org