Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Νίκος Κυρίτσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«

Εφυγε» χτες, σε ηλικία 86 ετών, ο κομμουνιστής Νίκος Κυρίτσης, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πολιτική κηδεία του σ. Νίκου Κυρίτση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο.

Για το θάνατο του σ. Νίκου Κυρίτση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, ανακοινώνει το θάνατο του συντρόφου Νίκου Κυρίτση. Ο σ. Κυρίτσης, γιος φτωχής οικογένειας, γεννήθηκε στο χωριό Ασπρόγεια της Φλώρινας, στις 7 Σεπτέμβρη 1928. Από το 1941 μέχρι και το 1946 εργάστηκε ως βοηθός σε οικοδομές και εποχιακά στα χωράφια του στο χωριό. Από το Σεπτέμβρη του 1949 μέχρι τον Απρίλη του 1950, δούλεψε ως ηλεκτρολόγος στην ελληνική παροικία Φλωρίκας στη Ρουμανία και αργότερα σε εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Το Σεπτέμβρη του 1944 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1947 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ηταν μέλος της Εθνικοαπελευθερωτικής Νεολαιίστικης Ενωσης των Σλαβομακεδόνων την περίοδο 1949-1950 και μέλος της Πολωνικής Ενωσης των Νέων την περίοδο 1953-1954. Το Μάη του 1947 εντάχθηκε στην ένοπλη ομάδα αυτοάμυνας του χωριού του, στις αρχές Αυγούστου εντάχθηκε στα μάχιμα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που δρούσε στην περιοχή Βίτσι, Συνιάτσικο. Στο τέλος του Δεκέμβρη 1947, η διοίκηση της διμοιρίας τον έστειλε στη σχολή αξιωματικών και αποφοίτησε από τη Γ' Σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Τοποθετήθηκε διοικητής διμοιρίας στη 18η Ταξιαρχία και πήρε μέρος σε δεκάδες μεγάλες μάχες στο Βίτσι, Συνιάτσικο, Σιάτιστα, Βόιο, Νάουσα κ.α. Τραυματίστηκε 3 φορές και πέρασε βαριά τραυματισμένος, από τη μάχη στη Νάουσα το 1948, αρχικά στη Γιουγκοσλαβία και μετά στο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο σ. Νίκος Κυρίτσης ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, αρχικά στην Πολωνία όπου εκεί τελείωσε το Λύκειο και την Ανώτατη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, τμήμα Πολιτικής Οικονομίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 φοίτησε στην κομματική σχολή «Νίκος Μπελογιάννης» στη Ρουμανία. Παράλληλα ανέλαβε και έφερε σε πέρας σοβαρές κομματικές αποστολές, σε συνθήκες που σφραγίζονταν από τις διώξεις κατά του ΚΚΕ και του κινήματος στην Ελλάδα. Υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα από διάφορες θέσεις το Κόμμα και ήταν μέλος του κομματικού οργάνου της Δυτ. Ευρώπης. Για την επαναστατική δράση του, οι ελληνικές κυβερνήσεις του είχαν αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια μέχρι το 1981. Επαναπατρίστηκε το 1982.

Απ' το 14ο μέχρι το 15ο Συνέδριο ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Διετέλεσε υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, καθώς και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Συνέχισε να αγωνίζεται ακούραστα για τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και τους συντρόφους του.

Η πολιτική κηδεία του σ. Νίκου Κυρίτση θα γίνει την Τετάρτη 5/2/2014, στις 2 μ.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org