Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Βαρύ το χτύπημα από το δεύτερο μεγάλο σεισμό

Αποκομμένη από στεριά και θάλασσα η Παλική. Επικοινωνιακή η κυβερνητική παρουσία στο νησί

Ενός σεισμού χειρότερο είναι ο επόμενος σεισμός. Κι αυτό συνέβη χτες το πρωί στην Κεφαλονιά που ξύπνησε από ένα μεγάλο σεισμό που επισήμως ανακοινώθηκε ως 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Σπίτια και υποδομές που είχαν χτυπηθεί από τον πρώτο σεισμό χτες αποτελειώθηκαν, ενώ τα τεχνικά συνεργεία είναι υποχρεωμένα να ελέγξουν εξαρχής τα πάντα. Ο νέος σεισμός ήρθε να αποκαλύψει την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού, απουσία που η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με ταξιδάκια σειράς υπουργών στο νησί. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς η Κεφαλονιά πλήττεται και από ένα κύμα έντονης κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί.

Κατολισθήσεις έγιναν στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι με την αστυνομία να έχει απαγορεύσει τη διέλευση των οχημάτων. Νέες ζημιές έγιναν στο λιμάνι του Ληξουρίου, καθώς φέρεται να αποκολλήθηκε ο προβλήτας, καταστροφές έχουν υποστεί τα περισσότερα σπίτια, ενώ έχει καταρρεύσει ο εξωτερικός μαντρότοιχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για απεγκλωβισμό κατοίκων από πτώση οικιακών συσκευών και επίπλων.

Δεκαέξι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα και ένας με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της περιοχής, ενώ δεν εκτελείται το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Δηλαδή, η περιοχή της Παλικής είναι αποκομμένη και από ξηρά και από θάλασσα. Επιπρόσθετα, πολλές είναι οι ζημιές σε σπίτια στο Ληξούρι τα οποία έχουν καταπονηθεί από τον πρώτο σεισμό. Για την προστασία τους από το κρύο, οι κάτοικοι καταφεύγουν σε αυτοσχέδια μέσα. Η περιοχή παραμένει επίσης χωρίς νερό, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση.

Ως προς το ερώτημα για το αν είναι νέος σεισμός ή συνέχεια του προηγούμενου, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη είπε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς». Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Παπαζάχο, «δεν πρόκειται για νέο σεισμό, αλλά κομμάτι της ίδιας σεισμικής δραστηριότητας» και ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Κεφαλονιά». Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά, ο δόκτωρ Σεισμολογίας, Στ.Τάσσος, συνέστησε στους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές, «να μην μπουν μέσα σε αυτά, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και αποκατασταθούν οι ζημιές τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα σε όλο το νησί(2014-01-28 00:00:00.0)
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ναύπακτο(2010-03-09 00:00:00.0)
Ισχυρός σεισμός στο Αιγαίο(2005-10-18 00:00:00.0)
Ισχυρός σεισμός στη Ζάκυνθο(2002-04-06 00:00:00.0)
Σεισμοί σε Πύλο και Ναύπακτο(2002-02-22 00:00:00.0)
Τα Ρίχτερ κούνησαν πάλι την Κόνιτσα(2001-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ