Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Πονοκεφαλιάζει» για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων

Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασχοληθεί με ζητήματα τοπικοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, μεταξύ αυτών και με τους υποψηφίους για περιφέρειες και μεγάλους δήμους. Χτες, το ζήτημα απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία στον απόηχο της δυστοκίας κορυφαίων στελεχών να είναι υποψήφια σε περιφέρειες και δήμους.

Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να άσκησε ασφυκτικές πιέσεις σε ορισμένους εξ αυτών, που αναμένουν υπουργικό θώκο και δεν προτίθενται να τον απαρνηθούν για περιφερειακούς ή δημαρχιακούς θώκους. Πληροφορίες λένε πως στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, τους έγινε και πρόταση να είναι τώρα υποψήφιοι κι εφόσον γίνουν βουλευτικές εκλογές κι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση να παραιτηθούν ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην άσκηση της αστικής διαχείρισης.

Μεταξύ άλλων τα ονόματα που «παίζουν» στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν τους Παπαδημούλη, Δούρου, Σταθάκη. Ενώ χτες είδε το φως της δημοσιότητας πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται στο να στηρίξει υποψηφιότητες της ΔΗΜΑΡ για περιφέρειες, π.χ. τον Μάρκο Μπόλαρη, για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα που σκέφτεται να κάνει προς τον Φ. Κουβέλη.

Μετά το πέρας των εργασιών της ΚΠΕ ο Αλ. Τσίπρας αναχωρεί για το Παρίσι, στο πλαίσιο της δικής του εκστρατείας για την προεδρία της Κομισιόν. Προς το παρόν το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μόνο συναντήσεις με ομοϊδεάτες του απ' το «Μέτωπο της Αριστεράς» και γίνεται προσπάθεια να κλειστούν μερικές ακόμα συναντήσεις τουλάχιστον με βουλευτές άλλων κομμάτων.

Συνεχίζεται η κάλπικη για το λαό αντιπαράθεση

Ενα ακόμα επεισόδιο προστέθηκε χτες στο σίριαλ της ψευτοαντιπαράθεσης με τη ΝΔ. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του Γ. Τόλιου, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΣΚΑΪ, ότι τάχα το κόμμα του θα διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, ότι «εμείς δεν θα κάνουμε θυσίες για το ευρώ» ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ΕΕ. «Δεν μας πειράζει, θα το αντιμετωπίσουμε γιατί ο ελληνικός λαός είναι στον τοίχο. Μου φέρνεις το κουρέλι το ευρώ; Ολη η Ευρωζώνη είναι μια κουρελού που ο ένας λαός μπαίνει στη χημειοθεραπεία και μου το φέρνεις αυτό σαν θεραπεία για την Ελλάδα; Ε, όχι, δεν την θέλουμε αυτή τη θεραπεία (...) Αν μας εκβιάσουν, θα πούμε όχι, ό,τι θέλουν ας κάνουν (...) Ας κάνουν (σ.σ. στάση πληρωμών), δεν τους χρειαζόμαστε. Αν μας εκβιάσουν, εμείς πίσω δεν θα κάνουμε», είπε μεταξύ άλλων.

Φυσικά δεν είναι αδιάβαστος, γνωρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αποκηρύξει τις μονομερείς ενέργειες και έχει αποδείξει την προσήλωσή του στον ευρωμονόδρομο, αλλά «ρίχνει άδεια να πιάσει γεμάτα», στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Πάγια και διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραμονή στην ΕΕ και συνεννόηση με τους «εταίρους» για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Σύνδεση δηλαδή της πορείας εξόφλησης του χρέους με την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μόλις στις 24 Γενάρη, την περασμένη Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA και στην ερώτηση αν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, σε αλλαγή ή ακύρωση των υποχρεώσεων που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα, δηλώνει: «Δεν αποτελούν δική μας επιδίωξη οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους (...) Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να απομακρύνει τον Γ. Τόλιο, διαφορετικά «πιστοποιεί ότι με τις απειλές κατά επενδυτών και τις θέσεις του περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, επιχειρεί ευθέως δολιοφθορά κατά της ελληνικής οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βροχή» οι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο(2014-12-19 00:00:00.0)
Αέρας κοπανιστός(2014-03-18 00:00:00.0)
Ψάχνουν τον Γιούνκερ;(2012-08-21 00:00:00.0)
Υποψηφιότητες - ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής δυσαρέσκειας(2010-09-09 00:00:00.0)
Δεν αμβλύνθηκαν οι αντιπαραθέσεις(2009-07-14 00:00:00.0)
Σε αντιπαράθεση τάσεις και συνιστώσες(2009-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ