Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΙΡΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ
Νέες «συνεκπαιδεύσεις» για ιμπεριαλιστική δράση

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κοινή άσκηση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ «Cascade Gambit»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κοινή άσκηση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ «Cascade Gambit»
Πληθαίνουν οι «επισκέψεις» στην Ελλάδα Αμερικανών στρατιωτικών, μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, για να διεξαγάγουν κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Δείγμα κι αυτό του πόσο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, από αύριο Σάββατο 1/2 έως και το Σάββατο 15/2, θα πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης (ΜΕΕΔ, βρίσκεται στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα) με την 37 Airlift Squadron της 86 Airlift Wing των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ramstein, στη Γερμανία. «Σκοπός της συνεργασίας είναι η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και σε ρίψεις λέμβων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά, από μέσα Φλεβάρη και μέχρι αρχές Μάρτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα κλιμάκιο των δυνάμεων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που δρουν στην Ευρώπη (USAFE). Συγκεκριμένα, 12 αεροσκάφη F15Ε «Strike Eagle» της 494 Μοίρας της 48 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στο Lakenheath της Βρετανίας.

Τα μέλη της αμερικανικής αποστολής θα μείνουν στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης στη Σούδα. Οι Αμερικανοί πιλότοι θα κάνουν «συνεκπαίδευση» με Ελληνες πιλότους, ελληνικά μαχητικά, λογικά από την 340 και την 343 Μοίρα (τύπος αεροσκαφών F-16 Blk 52+) που εδρεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Σημειωτέον, Ελληνες πιλότοι από την 340 Μοίρα είχαν συνεκπαιδευτεί με Αμερικανούς και στην πρόσφατη διεθνή άσκηση «Blue Flag 2013», που διοργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στην αεροπορική βάση Ouvda στα νότια του Ισραήλ.

Θυμίζουμε ότι μέσα στο Γενάρη υπήρξε συνεκπαίδευση με άλλες δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Από 7 έως 17 Γενάρη διεξήχθη από το ΓΕΑ η διμερής άσκηση «Cascade Gambit». Συγκεκριμένα, μεταξύ τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και κομάντος και μέσων της σμηναρχίας 352 Special Operations Group. Ειδική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, εξοπλισμένη με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την πραγματοποίηση ειδικών επιχειρήσεων, έχουσα λάβει μέρος στην υποστήριξη επιχειρήσεων στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού. Οι δραστηριότητες της άσκησης απλώθηκαν στον όρμο της Ελευσίνας, στην περιοχή των Μεγάρων και στο πεδίο βολής «Καράβια».

  • Κατά στρατιωτικές πηγές, τις πρωινές ώρες χτες, στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής 1/14» ενεργοποιήθηκε τμήμα των Αεροπορικών Δυνάμεων της λεγόμενης Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Σύμφωνα εξάλλου με το ΓΕΝ, το διάστημα 28 - 30/1 εκτελέστηκε προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Στόλου, με τη διεξαγωγή της τεχνικής άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 1/14», σε περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, με συμμετοχή φρεγατών, πλοίων γενικής υποστήριξης, πυραυλάκατων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων, προσωπικού της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ