Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
«Ενδιαφέρουσες» ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες

Ετοιμα προς αξιοποίηση από ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο είναι τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία PGS στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να τηρεί «χαμηλούς τόνους» χαρακτηρίζοντας ωστόσο τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ως «ενδιαφέροντα».

Το μόνο που δηλώνει επισήμως αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι ότι «από την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού».

Φαίνεται ότι στον ευρύτερο ελληνικό θαλάσσιο χώρο «μυρίζει πετρέλαιο» και ήδη όπως ανακοινώθηκε εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών διενεργούν επαφές με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, την ίδια στιγμή που σε συνεργασία με τη νορβηγική PGS και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη διαδικασία παραχωρήσεων για το δεύτερο γύρο ερευνών που θα επακολουθήσει. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει επίσημη παρουσίαση των γεωλογικών στοιχείων και των πετρελαϊκών χαρακτηριστικών της περιοχής των σεισμικών ερευνών σε παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον των ΗΠΑ, με σκοπό την «επίσημη διεθνή προώθηση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά»... Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό προς όλους τους Πρέσβεις ξένων κρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα ζητώντας «τη θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας».

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί επισήμως συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, με διοικητικά στελέχη του ινδικού κρατικού πετρελαϊκού μονοπωλίου «ONGC» παρουσία του Πρεσβευτή της Ινδίας στην Ελλάδα, προκειμένου να «συζητηθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα». Με αφορμή τη συνάντηση ο Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «σημαντικό ενεργειακό παίκτη» και πρόσθεσε ότι «η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει εξελιχθεί σε σημαντική προτεραιότητα τόσο για την ελληνική κυβέρνηση, όσο και για την ΕΕ, στο πλαίσιο της φροντίδας για ενεργειακή προμήθεια και ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ