Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Κοντά σε συμφωνία για την τιμή του αερίου

Υπό την πίεση των μεγάλων βιομηχανικών και επιχειρηματικών ομίλων που επιθυμούν διακαώς μείωση του ενεργειακού τους κόστους, η συγκυβέρνηση ευελπιστεί να «κλείσουν» σύντομα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και «Gazprom», αναφορικά με τις νέες, μειωμένες, τιμές που θα προμηθεύεται η χώρα φυσικό αέριο. Οπως διαρρέεται τις τελευταίες μέρες, μετά και τη συνάντηση Πούτιν - Σαμαρά στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2013.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα τιμή θα είναι κάτω από τα 400 δολ./1.000 κ.μ., από 460 δολ. που είναι σήμερα, και ότι θα προσεγγίσει το μέσο όρο πώλησης φυσικού αερίου από την «Gazprom» στη Δυτική Ευρώπη, δηλαδή τα 385 δολ./1.000 κ.μ. Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στα άλλα δύο ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά, δηλαδή ως προς τις ποσότητες φυσικού αερίου που υποχρεούται να αγοράζει ετησίως η Ελλάδα ανεξαρτήτως κατανάλωσης καθώς και η αναδρομική ισχύς της νέας συμφωνίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες, σε αναβολή οδηγείται η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου, βάσει των αρχικών ανακοινώσεων, θα εξεταζόταν το κόστος του βιομηχανικού, κατά κύριο λόγο, τιμολογίου. Είχαν προηγηθεί έντονες παρεμβάσεις τις προηγούμενες μέρες από εκπροσώπους των βιομηχάνων, απαιτώντας την άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την απειλή ακόμη και «λουκέτου» στα εργοστάσιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ