Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ασκηση εθνικής κυριαρχίας» ο πνιγμός των προσφύγων

«Ασκηση εθνικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, χτες, τα άγρια μέτρα καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ, δίνοντας ευθέως γραμμή στις διωκτικές αρχές, δεν άφησε κανένα περιθώριο να διερευνηθούν οι καταγγελίες των μεταναστών που ναυάγησαν ανοιχτά από το Φαρμακονήσι, για ευθύνες του Λιμενικού Σώματος.

Οπως τόνισε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, «η παράνομη μετανάστευση είναι ζήτημα με εθνικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις» και «εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες διεθνούς δικαίου, όπως Σένγκεν, κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας» κ.ά. Συμπλήρωσε ότι «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» και γι' αυτό «οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας».

Ο επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων κ. Πατρινός χαρακτήρισε την τραγωδία «ατυχές περιστατικό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτη τη φράση «ατυχές περιστατικό» «όταν 12 άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά», και τόνισε ότι «το τραγικό ναυάγιο επιβεβαιώνει ότι όσα μέτρα καταστολής κι αν αποφασίσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν πρόκειται ν' αποτρέψουν το μεταναστευτικό, προσφυγικό ρεύμα» γιατί η αιτία είναι «η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» και ρώτησε «έχετε προετοιμαστεί» για τα κύματα των προσφύγων που θα προκύψουν από την «επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στην οποία προετοιμάζει η κυβέρνηση τη συμμετοχή της Ελλάδας;», χωρίς βέβαια να πάρει απάντηση.

.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org