Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τη Σύμβαση στα ΕΛΠΕ

Νέες περικοπές, ύψους 25%, στους μισθούς των εργαζομένων στα διυλιστήρια, απαιτεί η εργοδοσία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Η επιθετικότητα της εργοδοσίας, σε μια επιχείρηση μάλιστα που κατατάσσεται στις πιο κερδοφόρες, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι απόρροια της προσπάθειας να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη της την περίοδο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και «πατάει» στην αποδοχή αυτής της στρατηγικής κατεύθυνσης από την πλειοψηφία στο σωματείο των εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ).

Αυτή η πλειοψηφία έβαλε πλάτη για να φορτώσουν τα ΕΛΠΕ την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2011 υπέγραψε τριετή ΣΣΕ που προέβλεπε: Μηδενική αύξηση για τα έτη 2011 και 2012, αναστολή της καταβολής του χρονοεπιδόματος για τα έτη 2012 και 2013, διαφορετικό υπολογισμό και άρα αμοιβή των υπερωριών, και άλλα, τα οποία συνεπάγονται μείωση των αποδοχών. Η μείωση αυτή ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καθώς το πρώτο έτος θα αμείβονταν με το 60% και το δεύτερο έτος με το 80% των ετήσιων μεικτών αποδοχών που προέβλεπε η τριετής σύμβαση. Ακόμα, η σύμβαση προέβλεπε αύξηση των ωρών εργασίας σε 40 τη βδομάδα, από 38 ώρες και 45 λεπτά.

Στους σχεδιασμούς της επιχείρησης εντάσσονται και τα αποκαλούμενα προγράμματα «οικειοθελούς αποχώρησης». Μέσω αυτών, 320 «παλιοί» και «ακριβότεροι» εργαζόμενοι έφυγαν το 2012 και άλλοι 320 το 2013. Ο όρος «οικειοθελής» είναι ψευδεπίγραφος, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το 2013 «η άρνηση του εργαζομένου να αποδεχτεί τη σχετική πρόταση της Εταιρείας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποχώρησης δεν αποστερεί από την Εταιρεία το δικαίωμα για τη νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων της». Δηλαδή και τη δυνατότητα ν' απολύει όποιον δε δεχτεί ν' αποχωρήσει «οικειοθελώς». Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υπερψήφισε και ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, Π. Οφθαλμίδης (υποψήφιος με τη ΔΑΚΕ στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ), ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας!

Ολα τα παραπάνω μέτρα συνέβαλαν ώστε να μείνει σε υψηλά επίπεδα η κερδοφορία των ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, το 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 70%, στα 232 εκατομμύρια ευρώ από 137 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για τα ΕΛΠΕ ήταν θετικά το τρίτο τρίμηνο του 2013, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον διύλισης (υψηλές τιμές αργού και ιστορικά χαμηλά σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης). Ετσι, τα καθαρά κέρδη του ομίλου το τρίτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 2.000.000 ευρώ, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 1.000.000 ευρώ και ο όγκος πωλήσεων σε 3.404.000 μετρικούς τόνους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, σχολιάζοντας τ' αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2013, είχε πει μεταξύ άλλων: «Παρά το ιδιαίτερα αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, ο Ομιλος δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας βελτίωση σε όλους τους τομείς που μπορεί να ελέγξει και να διαχειριστεί. (...) Επιπλέον, οι εξαγωγές μας συνεχίζουν να αυξάνονται, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Ομίλου»... Θυμίζουμε ότι, από το καλοκαίρι και μετά, τρεις φορές έχει γίνει ατύχημα στα ΕΛΠΕ κι έχουν κινδυνέψει εργάτες, με τις ταξικές δυνάμεις στο εργοστάσιο να καταγγέλλουν την εντατικοποίηση της δουλειάς κι ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας.

Να λοιπόν πού οδηγεί η υπαναχώρηση των εργαζομένων στις αξιώσεις της εργοδοσίας, που λειτουργεί με μόνο κίνητρο τη διασφάλιση της κερδοφορίας της, σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού συνολικά στον κλάδο της Ενέργειας. Ο συμβιβασμός με ευθύνη του σωματείου το 2011 έδωσε έδαφος στην εργοδοσία να επιστρέψει δριμύτερη και ν' απαιτεί τώρα νέα μείωση στους μισθούς κατά το 1/4! Αν υποκύψουν οι εργαζόμενοι ξανά στα κελεύσματα του σωματείου, που λέει ότι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία, την επόμενη φορά θα τους ζητηθεί να δώσουν ακόμα περισσότερα, έστω κι αν το επίπεδο των μισθών τους είναι συγκριτικά καλύτερο από άλλων εργαζομένων.

Είναι ώρα να βγουν συμπεράσματα. Ν' αναδειχτούν νέες δυνάμεις που θα συμπαραταχτούν με το «Αγωνιστικό Μέτωπο», την παράταξη των ταξικών δυνάμεων στα ΕΛΠΕ, που διεκδικεί σύμβαση με γενικές αυξήσεις, κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων και παλιών εργαζομένων, προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, πρόσληψη εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και οργανικές θέσεις και το 40ωρο να γίνει 38ωρο.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ