Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα σε όλο το νησί

Διαλυμένες οι υπηρεσίες αντισεισμικής προστασίας. Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου στην περιοχή

Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Παλικής, αλλά και ευρύτερα στην Κεφαλονιά έχει προκαλέσει ο σεισμός που επισήμως ανακοινώθηκε ότι ήταν 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από το σεισμό τραυματίστηκαν εφτά άτομα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας, ο σεισμός καταγράφηκε την Κυριακή στις 15.55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο μόλις 8 χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 6 χλμ. βόρεια από το Ληξούρι. Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 17 χιλιόμετρα. Από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν μηχανικοί σε 70 σπίτια στο νησί, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέγχθησαν, τα 4 κρίθηκαν ακατάλληλα και άλλα 4 έχουν σχετικό πρόβλημα.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι το σχέδιο «Ξενοκράτης» έμεινε στα χαρτιά και επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου στα ζητήματα της αντισεισμικής προστασίας.

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή, Ν. Καραθανασόπουλο. Στις συζητήσεις που είχε με κατοίκους ανέδειξε τις αδυναμίες παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πιο σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού, μέχρι τις έντεκα χτες το πρωί που διεξαγόταν η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ, δεν είχε εμφανιστεί κάποιο συνεργείο, για να ενημερώσει τους ανάστατους κατοίκους πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει προκύψει.

Συγκεκριμένα, οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι έχουν γίνει ακατοίκητες από τις ζημιές και οι ένοικοί τους ζουν στα αυτοκίνητα. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τα κτίρια του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι πεσμένοι σοβάδες και τα ανοιγμένα δοκάρια δείχνουν τι θα είχε συμβεί, αν ο σεισμός είχε εκδηλωθεί μέρα και ώρα που γινόταν μάθημα. Το γηροκομείο είναι σε άσχημη κατάσταση και οι τρόφιμοί του έχουν στεγαστεί προσωρινά σε διπλανό ναό και στο νοσοκομείο. Ζημιές έχει και το κτίριο της Πυροσβεστικής Ληξουρίου, όπως και το γηροκομείο Αργοστολίου. Ο δρόμος Ληξουρίου - Αργοστολίου ήταν χτες το πρωί κλειστός και η συγκοινωνία προς το Ληξούρι διεξαγόταν με το τοπικό πορθμείο. Παρά την εξαγγελία του Δήμου Κεφαλονιάς πως η μετακίνηση θα γινόταν δωρεάν, η εταιρεία έκοβε εισιτήριο. Το τελευταίο έχει κόστος 2,5 ευρώ και είναι δυσβάστακτο για όποιον σεισμόπληκτο χρειαστεί να κάνει πάνω από μια μετακινήσεις με την οικογένειά του. Για το θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε παρέμβαση στον περιφερειάρχη και το δήμαρχο, ωστόσο το πρόβλημα δεν είχε ρυθμιστεί.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε στους κατοίκους πως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα και να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Τα σχολεία, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο ήταν κλειστά, ενώ στο νησί έφτασε ένα επιβατικό πλοίο με 700 κλίνες και αναμενόταν άλλο ένα με 1.300 κλίνες, προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε από τις αρχές την εγκατάσταση των σεισμοπαθών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αφού πρώτα ελεγχθούν από μηχανικούς για τη στατικότητά τους.

Αμεσα αιτήματα

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ σημειώνει: «Απαιτούμε τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό». Τονίζει ότι «χρειάζεται η συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης».

Αμεσες προτεραιότητες διεκδίκησης τονίζει η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ πρέπει να είναι:

  • Ουσιαστικός έλεγχος και άμεση αποκατάσταση σχολείων και δημόσιων κτιρίων. Μετεγκατάσταση του Λυκείου Ληξουρίου. Μέτρα για τη στέγαση - σίτιση - ρευματοδότηση των πληγέντων μαθητών.
  • Διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τη διαβίωση των τροφίμων των γηροκομείων Ληξουρίου - Αργοστολίου (στέγαση - θέρμανση - σίτιση - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
  • Προτεραιότητα στις οικογένειες, των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα (κυρίως των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου). Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις κατοικίες αυτές, για τις οποίες πληρώνονται ακόμη δάνεια!!! Διασφάλιση της στέγασης - χρηματοδότησης - θέρμανσης για όλους τους πληγέντες.
  • Αμεση ανέγερση κατά προτεραιότητα εργατικών κατοικιών, γηροκομείου και σχολείων στην Παλική.
  • Ακύρωση των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες.
  • Καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων.
  • Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκατάσταση όλων των υποδομών (οδικό και λοιπά δίκτυα).
Διαλυμένες οι υπηρεσίες

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπάλληλοι που στελεχώνουν τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Δυτικής Ελλάδας (με έδρες στη Λευκάδα, στην Αχαΐα και την Ηλεία), βρίσκονται όλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά ο μετασεισμικός έλεγχος των κτιρίων στην Κεφαλονιά (αλλά και σε κάθε άλλη πληγείσα περιοχή). Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών από τους σεισμούς περνάνε στις Περιφέρειες, χωρίς όμως αυτό να έχει υλοποιηθεί.

Προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό, η κυβέρνηση ανέθεσε το μετασεισμικό έλεγχο σε κλιμάκια μηχανικών του ΤΕΕ και του ΟΣΚ, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την συγχώνευση του Οργανισμού με τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμοδιότητες του ΤΑΣ αφορούν και τις ζημιές που προκαλούνται από πυρκαγιές και πλημμύρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ