Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενίσχυση σχέσεων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία ολοκλήρωσε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε. Ηταν ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ινδίας, ωστόσο οι επαφές που έγιναν επισφράγισαν την πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, σε Ενέργεια και Αμυνα στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η «Times of india» αναφέρει ότι ιαπωνικές εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν στην κατασκευή δρόμων και αποχετευτικών δικτύων, στη γεωργία, στην εκμετάλλευση του δασικού πλούτου και των αποθεμάτων νερού. Επιπλέον, ιαπωνικά κεφάλαια θα επενδύσουν στην κατασκευή νέου λιμανιού στο νότιο Μαντράς (μία από τις σημαντικότερες οικονομικά πόλεις της Ινδίας), ενισχύοντας τη θαλάσσια σύνδεση της Ινδίας με όλη τη νοτιοανατολική Ασία και ανοίγοντας νέες προοπτικές στις εταιρείες που δρουν σε ένα κρίσιμο εμπορικό σταυροδρόμι. Τα μονοπωλιακά συμφέροντα θα εξυπηρετήσει πλήθος ακόμα σχεδιασμών για νέες υποδομές στην περιοχή, όπως οδικός άξονας που κατασκευάζεται για τη σύνδεση Ινδίας - Βιρμανίας - Ταϊλάνδης και στο μέλλον το Βιετνάμ. Στο συγκεκριμένο, μάλιστα, έργο συμμετέχουν και αμερικανικά κεφάλαια.

Μετά από τη συνάντηση του Σ. Αμπε με τον Ινδό ομόλογό του Μανμοχάν Σινγκ, σε κοινή δήλωσή τους, που είχε βασικό αποδέκτη την Κίνα σημειώνουν: «Οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν τη σημασία της ελευθερίας υπερπτήσεων και την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων σε συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες και όρια και τις συνιστώμενες πρακτικές του διεθνούς οργανισμού πολιτικών πτήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ