Κυριακή 26 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν πάνε καλά οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες

Μπορεί οι λεγόμενοι «BRICS» - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - να αποτέλεσαν τις μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την κρίση του 2008, ωστόσο σήμερα οι αναδυόμενες αγορές προκαλούν νέους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Το παραπάνω σημειώνεται σε εκτενές άρθρο του οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», το οποίο προσδίδει χαρακτηριστικά «επιδημίας» στις αυξανόμενες πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα εθνικά νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, της σταδιακής αλλαγής νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Επικαλούμενο γνώμη οικονομικού αναλυτή μεγάλης δυτικής επενδυτικής τράπεζας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται εν μέσω ενός ιδιαίτερα «τοξικού» περιβάλλοντος, εξαιτίας της ταυτόχρονης λειτουργίας δύο επικίνδυνων στοιχείων: Της «αβεβαιότητας» που προκαλεί στους διεθνείς επενδυτές η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21 Γενάρη, οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών θα κινηθούν στο 5,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001, ενώ την ίδια στιγμή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο 2,2% από 2% που ανέφερε η πρόβλεψη του προηγούμενου Οκτώβρη.

Τέλος, αφού αναφέρεται στην πτώση που σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες τα νομίσματα μιας σειράς χωρών, όπως της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ν. Αφρικής, της Αργεντινής κ.ά., υπογραμμίζει την εκτίμηση οικονομικών αναλυτών, σύμφωνα με την οποία, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στις αναδυόμενες οικονομίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η τιμωρία των αγορών στις χώρες που ασκούνται "κακές" πολιτικές»...

Η ουσία είναι η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, αυτή προκαλεί και τη μη τοποθέτηση κεφαλαίων άλλων κρατών ή τη μεταφορά κεφαλαίων απ' αυτές στις πιο ισχυρές αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ