Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στις Βρυξέλλες από χτες ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Βαν Ρομπάι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τον Μ. Σουλτς πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
Ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Βαν Ρομπάι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τον Μ. Σουλτς πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στο φόντο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, για την οποία παρεμβάσεις έκαναν - εκφράζοντας την ανησυχία τους για την «ελευθερία της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ» και αξιωματούχοι της ΕΕ - ξεκίνησε χτες η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

«Εχουμε παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις και σήμερα εξέθεσα τις ευρωπαϊκές ανησυχίες στον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν ως έναν ειλικρινή φίλο και εταίρο», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου (που ακολούθησε τις επίσημες συναντήσεις) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει, στις μαζικές μεταθέσεις αστυνομικών και δικαστικών, αλλά και στη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία.

«Ξέρουμε ότι πολλά από τα θέματα που η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει αποτελούν προκλήσεις, αλλά θέλω να επισημάνω ότι η Τουρκία δεν είναι μόνη της, είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε», είπε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν αποτελούν «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν οι σχετικές αποκαλύψεις. Ο Ρομπάι εμφανίστηκε «βέβαιος» ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που τέθηκαν από τις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι της λυκοσυμμαχίας εξέφρασαν, επιπλέον, τη στήριξή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με την κουρδική κοινότητα, ξεκαθαρίζοντας - όπως είπε ο Μπαρόζο - ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις πλούσιες ενεργειακά περιοχές των Κούρδων, ευελπιστώντας να αποκτήσουν σχέσεις με όποιον αποκτήσει το «πάνω χέρι» στην περιοχή.

Οσον αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι προσδοκά αυτές να προχωρήσουν με το άνοιγμα και νέων κεφαλαίων (μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει τα 14 από τα 35 «κεφάλαια» που συζητιούνται μεταξύ ΕΕ και υποψήφιων κρατών - μελών, ενώ 8 μένουν «παγωμένα», λόγω του Κυπριακού). Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό, για τη στάση της χώρας στην «ανθρωπιστική τραγωδία της Συρίας».

Εσωτερικές αντιπαραθέσεις

Το ταξίδι Ερντογάν πραγματοποιείται εν μέσω πολύπλευρων «προβληματισμών» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενστάσεων στην πραγματικότητα που προβάλλουν μερίδες του κεφαλαίου που θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει σε βάρος τους τις ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες και συμμαχίες. Είναι πολλά τα αστικά ΜΜΕ, που επέλεξαν να επισημάνουν ότι το ταξίδι Ερντογάν είναι το πρώτο που γίνεται μετά από το 2009, πολύ δηλαδή αργά για μια χώρα υποψήφια για ένταξη, αλλά και να υπενθυμίσουν τις διαφωνίες των Γαλλίας, Γερμανίας και Αυστρίας για τη συμμετοχή της Αγκυρας στην Ευρωένωση. Βεβαίως, πρόκειται για «διαφωνίες», που δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά υπαγορεύονται από τις αντιθέσεις που αφορούν το πώς καλύτερα η αστική τάξη της κάθε χώρας και τα μονοπώλια προασπίζονται την κερδοφορία τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν όσον αφορά στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει. «Το τουρκικό κράτος βρίσκεται σε κρίση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προσκόμματα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας» δήλωσε στην «Deutsche Welle» ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Αντριου Νταφ, μέλος της μεικτής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ - Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι η πολιτική Ερντογάν μπορεί να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον «Euroobserver», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, δήλωσε πρόσφατα ότι «σήμερα κανείς δε λέει να μην ανοίξουν νέα "κεφάλαια" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά κάτι τέτοιο δε θα επιτευχθεί αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις», αναφερόμενος σε μια σειρά «ζητήματα που εκκρεμούν».

Συνέντευξη Γκιουλέν

Στο μεταξύ, σε προχτεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «The Wall Street Journal» (την πρώτη από τότε που άρχισαν οι αποκαλύψεις τις οποίες - κατά πολλούς - φαίνεται να υποκίνησε) ο ισλαμιστής επιχειρηματίας και διανοητής Φετ. Γκιουλέν, απαντώντας σε ερώτηση για την «απόσυρση» της στήριξής του στο κυβερνών AKP δήλωσε: «Αν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που είναι ευθυγραμμισμένες με τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ, γίνονταν από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (σ.σ. CHP - το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) θα το είχα υποστηρίξει».

Σύμφωνα με τον Γκιουλέν, η κυβέρνηση Ερντογάν απέτυχε να σχεδιάσει ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα που «θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς στόχους και να εντάξει την Τουρκία στις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ». Οσον αφορά στα αιτήματα επανεκδίκασης των υποθέσεων «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα» υποστήριξε πως «οι ηγέτες της σημερινής κυβέρνησης για χρόνια παρουσίαζαν αυτές τις δίκες ως θρίαμβο της δημοκρατίας και επιδοκίμαζαν τους γενναίους εισαγγελείς και δικαστές που πήραν το μέρος τους».

Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε τελικά το αίτημα αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο συνήγορος υπεράσπισης του Ικερ Μπασμπούγ, πρώην ανώτατου διοικητή του στρατού που είχε καταδικαστεί στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκένεκον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αγκυρα αύριο η Μογκερίνι(2018-11-21 00:00:00.0)
Προσδοκά «σαφή μηνύματα» από την ΕΕ(2018-08-29 00:00:00.0)
Με ΗΠΑ - ΕΕ ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση(2006-10-31 00:00:00.0)
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012 η Τουρκία(2003-05-30 00:00:00.0)
Αδιάλλακτοι Ντενκτάς - Σεζέρ(2002-12-13 00:00:00.0)
«Στήριξη» Μπους στον Ερντογάν(2002-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ