Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Θανατικές εκτελέσεις και σχέδια δημιουργίας νέων επαρχιών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στον απαγχονισμό 26 καταδικασμένων για «τρομοκρατία» ανακοίνωσαν χτες πως προχώρησαν οι ιρακινές αρχές, παρά τις αντιδράσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εφαρμογή της θανατικής ποινής στο Ιράκ.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων, που θανατώθηκαν την περασμένη Κυριακή, βρίσκεται ο Αντέλ Μασχαντάνι, φερόμενος «διοικητής» στη Βαγδάτη της πολιτοφυλακής κατά της Αλ Κάιντα, που είναι γνωστή ως «Σάχουα», που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2009 για ανθρωποκτονία σε βάρος μιας κοπέλας.

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι έχει καταδικάσει επανειλημμένως τις «αισχρές κι απάνθρωπες» μαζικές εκτελέσεις στο Ιράκ, μιλώντας ενίοτε για το «μεγάλο έλλειμμα του συστήματος της δικαιοσύνης» στη χώρα. Αλλες διεθνείς οργανώσεις είχαν προτείνει να τεθεί σε ισχύ ένα μορατόριουμ στις θανατικές εκτελέσεις στο Ιράκ, ωστόσο στις 13 του μήνα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι απέρριψε αυτήν την πρόταση, ισχυριζόμενος αφενός ότι οι Ιρακινοί δε θα δέχονταν να εξακολουθούν να ζουν οι δολοφόνοι κι αφετέρου ότι οι εκτελέσεις «επιτρέπονται από το Σύνταγμα και το Ισλάμ».

Στο μεταξύ χτες, η κυβέρνηση Μάλικι ανακοίνωσε πως αποφάσισε καταρχάς να προχωρήσει στη δημιουργία τριών νέων επαρχιών κυρίως σε περιοχές της χώρας όπου διαβιούν μέλη της σουνιτικής μειονοτικής κοινότητας, Τουρκμάνοι και Χριστιανοί.

Οπως ανακοινώθηκε, μία από τις τρεις νέες επαρχίες θα έχει κέντρο την πόλη Φαλούτζα (της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ που έχει πέσει από το τέλος Δεκέμβρη στα χέρια ισλαμιστών οργάνωσης - παρακλαδιού της Αλ Κάιντα) και οι άλλες δύο θα είναι οι περιοχές Τουζ Κχορμάτο και Νινεβά Πλέιν που βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια του Βόρειου Ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν και κατοικούνται κυρίως από Τουρκμάνους και Χριστιανούς, που ζητούσαν επί χρόνια ξεχωριστές επαρχίες στις περιοχές τους, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να μην «απορροφηθούν» από το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Εν μέσω αυτών των σχεδίων, ακόμη μία βομβιστική επίθεση τάραξε χτες το κέντρο της περιοχής αλ Νάχντα στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 16 από έκρηξη αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί μ' εκρηκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ