Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Και πρόστιμα στα χρεοκοπημένα σχολεία!

Αντιμέτωπα με πρόστιμα βρίσκονται κάποια σχολεία για εκπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η οποία όμως οφείλεται στο ότι καθυστερούσε η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών από το κράτος.

Για το θέμα, Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ και οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης, Θεοδ. Κωνσταντινίδης, Ν. Καραθανασόπουλος και Σπ. Χαλβατζής και ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας να διαγραφούν τα πρόστιμα των σχολείων και να καταβάλλονται τακτικά και χωρίς καθυστερήσεις από τα κράτος τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους (αναπληρωτές, ωρομισθίους, καθαρίστριες κ.λπ.).

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, «πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις όπου σχολεία (βλέπε στη Μαγνησία, στην Πτολεμαΐδα κ.α.) καλούνται να πληρώσουν υπέρογκο πρόστιμο στο ΙΚΑ για την εκπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κύρια για την περίοδο μέχρι το σχολικό έτος 2010 - 2011.

Ωστόσο, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τα σχολεία γινόταν πάντοτε ταυτόχρονα με την καταβολή από το κράτος των χρημάτων για τη μισθοδοσία των αναπληρωτών και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Η μισθοδοσία αυτή καθυστερούσε για μήνες και, βέβαια, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Επομένως, το ΙΚΑ (δηλαδή το κράτος) ζητά τις εισφορές απ' τους καθυστερημένους μισθούς των εργαζομένων από τα σχολεία, όταν, στην προκειμένη περίπτωση ο εργοδότης που καθυστέρησε τις πληρωμές είναι το ίδιο το κράτος!», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναφέρονται στις ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και επισημαίνουν ότι την ώρα που έχει περικοπεί δραματικά η επιχορήγηση των σχολείων και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και λειτουργικές τους ανάγκες, το ΙΚΑ επιβάλλει πρόστιμα στα σχολεία, για μισθούς που καθυστέρησε να καταβάλει η κυβέρνηση. «Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για μετατροπή των σχολείων σε αυτόνομες, αποκεντρωμένες μονάδες, με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των σχολικών μονάδων και αναζήτηση πόρων ακόμα και από χορηγούς», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ