Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Εμμένει στις αντιδραστικές του θέσεις

Παρά το σάλο που ξεσήκωσε η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών να απορρίψει την υποψηφιότητα της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, επειδή είχε αντιταχθεί στο νόμο - πλαίσιο, το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος με νέα χτεσινή του ανακοίνωση επιμένει στις ίδιες αντιδραστικές θέσεις.

Το Συμβούλιο ανακοινώνει τα ονόματα των καθηγητών που επέλεξε τελικά για υποψήφιους Κοσμήτορες σε μια σειρά σχολές και σημειώνει με νόημα ότι «όλοι οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν δεσμεύθηκαν ότι θα έχουν αποφασιστική στάση απέναντι σε φαινόμενα βίας και παρανομίας, θα μεριμνούν για την πλήρη εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών του Ιδρύματος». Πρόκειται για μια εμφανέστατη παραδοχή ότι το Συμβούλιο ζητούσε «δηλώσεις μετανοίας» από τους υποψήφιους που αντιτάχθηκαν σε αντιδραστικούς νόμους και ότι το Συμβούλιο όρισε ως κριτήριο και ουσιαστικό προσόν των υποψηφίων την υποταγή τους απέναντι στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση. Είναι γνωστή η θέση του Συμβουλίου που έχει αναγάγει τα θέματα «βίας και παρανομίας» (όπου στον ορισμό τους χωράει και η οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση εντός του Ιδρύματος) σε κύριο θέμα για το πανεπιστήμιο. Αποτελεί όμως πρόκληση, το γεγονός ότι επέλεξε να «εξετάσει» τους υποψήφιους για τη στάση τους σε αυτά τα θέματα και όχι για τα διοικητικά τους προσόντα, για το πώς π.χ. θα σταθούν απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων και τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Ιδρυμα.

Ακόμα, το Συμβούλιο αναφέρεται στο νόμο 4076/12 (αρ. 3) που ανοίγει αυτόν τον αντιδραστικό δρόμο για διώξεις φρονημάτων μέσα στα Ιδρύματα, δίνοντας τη δυνατότητα στα Συμβούλια να εκτιμούν όχι μόνο τα τυπικά, αλλά και τα «ουσιαστικά» προσόντα των υποψηφίων, προκειμένου να τους επιλέξουν: «Οπως καθίσταται σαφές από τη διατύπωση του νόμου, το Συμβούλιο Ιδρύματος έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει επί της ουσίας τις υποψηφιότητες για τη θέση του κοσμήτορα (όσες κι αν είναι αυτές, περισσότερες ή λιγότερες των τριών) και να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, για να δικαιολογήσει τις ατομικές συνεντεύξεις και τις «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» που απαιτούσε.

Προχτές, έκανε έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Σύλλογος Διδασκόντων (ΔΕΠ) Φιλοσοφικής για το θέμα της απόρριψης της υποψηφιότητας της κας Καραμαλέγκου. Η Γενική Συνέλευση απαίτησε την ανάκληση της «αυταρχικής και αντιδεοντολογικής» (όπως τη χαρακτηρίζει) απόφασης του Συμβουλίου Διοίκησης και καλεί την τριμελή Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις κοσμητορικές εκλογές να προχωρήσει αμέσως στη διεξαγωγή των κοσμητορικών εκλογών στη Φιλοσοφική Σχολή με υποψήφια την κυρία Καραμαλέγκου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ