Κυριακή 19 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι θεωρίες του Στάινιτς

(ΣΤ' μέρος)

Συνεχίζοντας τους «γενικότερους κανόνες» (στο προηγούμενο αναφέραμε τους δύο: 1. Στο σκάκι μπορεί να κερδίσει κανείς μόνο με επίθεση. 2. Το δικαίωμα για επίθεση έχει μόνο η παράταξη που υπερέχει), ο Στάινιτς υπογραμμίζει ότι η σημασία του 3ου κανόνα - Η υπεροχή μπορεί να αποτελείται από ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα ή από πολλά μικρότερα - είναι ότι συμπεριλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της σκακιέρας: Κάθε θέση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύνολο των επιμέρους τμημάτων της και όχι με βάση μερικά μόνο απ' αυτά.

Με άλλα λόγια, η ανάλυση μιας κατάστασης στα μικρότερα συστατικά της αποβαίνει χρήσιμη μόνο εφόσον μπορέσουμε να τα συνδέσουμε με κατάλληλο τρόπο, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη γενικότερη εικόνα.

4. Η παράταξη η οποία διαθέτει υπεροχή, όχι μόνο έχει δικαίωμα να επιτεθεί, αλλά είναι υποχρέωσή της να το κάνει, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημά της. Μολονότι αυτός ο κανόνας αναφέρεται πρώτιστα σε πρόσκαιρα πλεονεκτήματα, η σημασία του είναι πλατύτερη, μια και δεν πρέπει να δώσει κανείς στην αμυνόμενη παράταξη την ευκαιρία να βελτιώσει τις πιθανότητες διάσωσης της παρτίδας. Ακόμα και μια - δυο άσκοπες κινήσεις, ίσως προσφέρουν δυνατότητες για ανακατάταξη των δυνάμεων και ενίσχυση του κρίσιμου μετώπου.

5. Η επίθεση πρέπει να κατευθύνεται στο πιο αδύνατο σημείο της αμυνόμενης παράταξης. Αλλο ένα αξίωμα που ακούγεται αυτονόητο, πόσες και πόσες φορές όμως βλέπουμε ακόμα και πολύ ισχυρούς παίκτες να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, ενώ υπάρχει ανοιχτή πόρτα στο εχθρικό κάστρο! Στο 19ο αιώνα αυτός ο κανόνας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί έδειξε ότι η «επίθεση» είναι γενικότερη έννοια και δεν περιορίζεται στον αντίπαλο βασιλιά. Ενα πιόνι ή ένα αδύνατο τετράγωνο μπορεί να αποτελεί πολύ καταλληλότερο στόχο των επιθετικών ενεργειών μας. Αυτοί οι κανόνες όμως καλύπτουν μόνο ένα περιορισμένο τμήμα του αγωνιστικού σκακιού, της επίθεσης. Μια από τις σημαντικότερες προσφορές του Στάινιτς ήταν ότι ανακάλυψε συστηματικά λάθη στο αμυντικό παιχνίδι των ισχυρών παικτών της εποχής, οπότε διατύπωσε επίσης αμυντικές αρχές, ώστε να καλύψει το κενό που υπήρχε.

* Η απάντηση στο προηγούμενο: 15. Ιθ7 Ιθ7 16. Βθ5 Ιζ6 17. Βη6 Βγ8 18. Πθ7 Ιθ7 19. Αθ6 και ακολουθεί ματ. (Συνεχίζεται)

***

Θέση που έχει προκύψει από το γνωστό «Εβανς Γκαμπί», Μπλάκμπουρνε - Στάινιτς


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ