Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Κινητικότητα σε όλο το φάσμα των δυνάμεων της διαχείρισης

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας για τη συγκρότηση τρίτου, «εναλλακτικού», πόλου αστικής διαχείρισης ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των «58» ότι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι «χαιρετίζει», ουσιαστικά στηρίζει και συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, χτες, ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έκανε ανοίγματα και προς τη ΔΗΜΑΡ:

«Τώρα πρέπει να φτιάξουμε έναν τρίτο προοδευτικό πόλο (...) η προσπάθεια που γίνεται για μια ευρύτερη δημοκρατική συμπαράταξη και το κάλεσμα που έγινε σε όλους αυτούς τους χώρους της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων, του ΠΑΣΟΚ, έχει αυτή ακριβώς την έννοια. Αν θεωρεί η ΔΗΜΑΡ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι στον τρίτο πόλο, επειδή έμεινε στην κυβέρνηση για να μην πάει η χώρα τρίτη φορά σε εκλογές μέσα σε ένα χρόνο λόγω των λαθών που έκανε ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ, να θυμίσω ότι πριν κάποιους μήνες ότι και αυτός και η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση».

Στην όλη υπόθεση παρενέβη η λεγόμενη «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλη του 2013, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στην κίνηση των 58, που βαφτίζεται "Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη" (;), υπήρξαν υπονομευτές, συκοφάντες και πολέμιοι και του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ (...) Η προειλημμένη απόφασή τους - ήδη με δηλώσεις Μπίστη από τον Οκτώβρη του 2013 - για συμμετοχή στις ευρωεκλογές, καταδεικνύει ότι το ζητούμενο για τους νέους και παλιούς "σωτήρες" της χώρας, δεν είναι άλλο από την πολιτική επιβίωση και την αναζήτηση νέων ρόλων στο πολιτικό σκηνικό της κρίσης. Αλλωστε, αποτελούν γνήσια τέκνα της συμβιβασμένης και ηττημένης σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, που σε τίποτα δε διαφοροποιείται από το νεοφιλελευθερισμό».

Απ' την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, προσεκτικά μεν σαφέστατα δε ο νέος γραμματέας της ΚΠΕ Θ. Θεοχαρόπουλος επιχείρησε ένα άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», σε ερώτηση για την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, απάντησε: «Θεωρούμε ότι και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή το σοσιαλιστικό κόμμα -όπου στην ομάδα των σοσιαλιστών θα ενταχθεί και η Δημοκρατική Αριστερά-, οι Πράσινοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να συνεννοηθούμε, ώστε να υπάρχει αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Συνεπώς, με βάση αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα θα πρέπει να αναδείξει στην Ευρώπη την αναγκαιότητα στροφής σε προοδευτικές πολιτικές, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης και βέβαια, την αναγκαιότητα ενοποίησης των πολιτικών και των τομέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στο μεταξύ, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Π. Τατσόπουλου, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης κάθε άλλο παρά απέκλεισε την επανένταξη του βουλευτή ή μια μελλοντική συνεργασία μαζί του. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Βήμα» δήλωσε: «Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις σχέσεις των βουλευτών, είναι επώδυνο και ήταν στοιχείο της μεταβατικής περιόδου που περνάμε. Θέλω, όμως, να είμαι απολύτως ειλικρινής και επειδή είναι δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος είναι ιδιόρρυθμος και ταυτόχρονα άνθρωπος που μπορεί να έχει κανείς ένα πεδίο συνεννόησης... δεν είναι ένα μόνιμο διαζύγιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ