Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αποφάσεις ενίσχυσης της κερδοφορίας

Συνεχίζονται τα παζάρια ΔΕΠΑ - «Gazprom» για την τιμή του αερίου. Στην «BP» περνάει η παραγωγή από τα κοιτάσματα του Πρίνου

Eurokinissi

Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις της «Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου» (ΔΕΠΑ) με την «Gazprom» αναφορικά με την τιμή προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς έξι και πλέον μήνες μετά την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την τροποποίηση της σύμβασης, υπάρχει ακόμα σημαντική οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιο συγκεκριμένα, χτεσινές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι της διοίκησης της ΔΕΠΑ στη Ρωσία, στη διάρκεια του οποίου θα γίνονταν οι οριστικές διαπραγματεύσεις για την τιμή, στην οποία η «Gazprom» προμηθεύει με φυσικό αέριο τη ΔΕΠΑ, δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία. Τις επόμενες 10 μέρες αναμένεται να αποσταλούν γραπτώς οι τελικές προτάσεις του ρωσικού μονοπωλίου, οι οποίες, αν δεν ικανοποιήσουν την ελληνική πλευρά, τότε θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνή διαιτησία, κάτι που προβλέπεται και από τη σύμβαση προμήθειας.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η ΔΕΠΑ επιθυμεί μία τιμή που θα κυμαίνεται κοντά στα 380 δολάρια/1.000 κ.μ., περίπου όσο είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος προμήθειας φυσικού αερίου, με τη ρωσική εταιρεία να προσφέρει μια τιμή κοντά στα 400 δολάρια/1.000 κ.μ.

Διαφωνία υφίσταται επίσης και για τη διάρκεια της αναδρομικής ισχύος της συμφωνίας -με την ελληνική πλευρά να προτείνει 12μηνη ισχύ- αλλά και το συνολικό όγκο φυσικού αερίου, που υποχρεωτικά θα πρέπει να απορροφά ετησίως η χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η «Gazprom» στις αρχές του περασμένου έτους είχε επιδιώξει να εξαγοράσει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΔΕΠΑ, η φερόμενη ως συμφωνία όμως είχε «χαλάσει», έπειτα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, υπέγραψε χτες το πρωί συμφωνία με την «Energean Oil & Gas» για την τροποποίηση της σύμβασης του ν. 2779/1999, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή από τα κοιτάσματα του Πρίνου απορροφούνταν στο σύνολό της από τα ΕΛΠΕ. Αμέσως μετά, «έπεσαν οι υπογραφές» μεταξύ της εταιρείας «Energean Oil & Gas», που ήδη εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Καβάλας, με την εταιρεία «BP Oil International».

Με την τροποποίηση της σύμβασης απελευθερώνεται η δυνατότητα πώλησης του συνόλου της πετρελαϊκής παραγωγής του Πρίνου, που πλέον θα την προμηθεύεται ο βρετανικός κολοσσός. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών είχε επέλθει προ μηνών, αλλά για να ενεργοποιηθεί απέμενε η τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εμπορική συμφωνία είναι αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση τις προβλέψεις παραγωγής από τον Πρίνο για τα επόμενα έξι χρόνια, αλλά και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΕΚΑ, «συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της BP στην ενεργειακή αγορά της χώρας».

Στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων παρευρέθηκε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, είπε ότι η τροποποιητική σύμβαση του ν. 2779/1999 θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή και ισχυρίστηκε ότι «ο πετρελαϊκός τομέας μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης». Ο Βρετανός πρέσβης συνέδεσε τη συμφωνία με τη διενέργεια ερευνών για την ύπαρξη και νέων κοιτασμάτων στην επικράτεια της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος «Energean» Μ. Ρήγας, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που έχει στόχο να διπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή από τα κοιτάσματα του Πρίνου στα επόμενα δύο χρόνια (από 2.500 σε 5.000 βαρέλια). Οπως είπε, «η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ, μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ