Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα παζάρια γύρω από τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους καθώς και τα διακινούμενα σενάρια για το χρόνο και το εύρος άντλησης δανειακών κεφαλαίων από τις τράπεζες και τις χρηματαγορές απασχολούν ολοένα και περισσότερο το διεθνή Τύπο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, με δηλώσεις του στην αγγλική εφημερίδα «Financial Times» εμφανίστηκε να «αντιστέκεται» στις πιέσεις του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα» του χρέους, προοπτική, που, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, προσέκρουσε στη ρητή άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Ολοφάνερα προκύπτουν οι ανταγωνισμοί γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας, η οποία σε αυτήν την περίπτωση θα φορτωνόταν στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα οποία βρίσκεται σήμερα το συντριπτικά μεγάλο μέρος των απαιτήσεων. Αντίθετα, στο απυρόβλητο θα παρέμενε το ΔΝΤ, το οποίο, επικαλούμενο τους κανονισμούς λειτουργίας του, δεν αποδέχεται το «κούρεμα» των κεφαλαίων που το ίδιο χορηγεί. Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως «εάν καταθέσουμε νόμο στη Βουλή για μαζικές απολύσεις δεν θα περάσει. Με 27% ανεργία δεν θα ψηφιστεί, είναι απλό». Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι τα παζάρια με την τρόικα αφορούν και το μείγμα και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Γ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει πως «η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει την επιστροφή της στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014».

Το αγγλικό περιοδικό «Economist», σχετικά με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει ότι «έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τους στόχους», καθώς η κυβέρνηση «έχασε το στόχο της για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ το 2013, παρότι τον μετέθεσε χρονικά». Αποδίδει όμως εύσημα στη συγκυβέρνηση για την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» καθώς και για τη μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά δεκαετή κρατικά ομόλογα σε επίπεδα κάτω από 8%. Δημοσίευμα της ισπανικής «El Pais» αναφέρει ότι «η Ελλάδα σκληραίνει τον τόνο προς την ΕΕ για να βελτιώσει τους όρους της διάσωσης», επισημαίνοντας την «εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία».

Σε ό,τι αφορά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξάλλου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τα τέλη Γενάρη (μετά τη σύγκληση του Γιούρογκρουπ) μετατίθεται η επανέναρξη της διαβούλευσης και η αξιολόγηση από τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Συνάντηση με αντικείμενο τα παζάρια με την τρόικα αναμένονταν να πραγματοποιήσουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα επιτελεία της ΕΕ

Η Κομισιόν, με τη μορφή «έκθεσης», παρουσιάζει ορισμένες προβλέψεις σε βάθος 10ετίας. Σε αυτό το πλαίσιο υπολογίζει πως το ΑΕΠ της Ελλάδας μετά από 10 χρόνια (2024) θα ενισχυθεί κατά 14,8%, ότι δηλαδή στη καλύτερη περίπτωση θα εμφανίζει, κατά μέσο όρο, ετήσιους ρυθμούς ανάκαμψης της τάξης του 1,5% και αυτό με προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Να σημειωθεί πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην 5ετία που προηγήθηκε (2009 - 2013) πλησίασε το 25%, ποσοστό που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί ούτε μετά από πολλές δεκαετίες. Να σημειωθεί πως οι προηγούμενες προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών αποδείχτηκαν απόλυτα ξεκομμένες από την πραγματικότητα, ακόμη και σε ορίζοντα ενός έτους. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η απασχόληση στην Ελλάδα, πάντα σε ορίζοντα δεκαετίας, θα αυξηθεί 10%, εξέλιξη που σημαίνει ότι η επίσημη ανεργία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε διψήφια επίπεδα...

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), Γ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι «η έξοδος στις αγορές είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, ένα βήμα αναγκαίο, αλλά και δύσκολο».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει τα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Εάν συνεχιστούν να υπάρχουν καθυστερήσεις, είναι πιθανό να υπονομευθεί η αξιοπιστία, με αρνητικές συνέπειες στο κόστος δανεισμού και στην προοπτική ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές», αναφέρει στην απάντηση του ερωτηματολογίου που κατέθεσε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα εφαρμοζόμενα προγράμματα της τρόικας. Στο «διά ταύτα» επισημαίνει πως «η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης θα επιτευχθεί μέσω του εξορθολογισμού των προϋπολογισμών και των οικονομιών των αδύναμων χωρών, γι' αυτό και οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν».

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός δανεισμός

Τη χαλάρωση των τραπεζικών κανονισμών της «Bασιλείας ΙΙΙ» επιδιώκουν οι τραπεζίτες και οι εποπτικές αρχές σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς». Στόχος, η ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη των οικονομιών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 θα εξετάσουν την ενδεχόμενη «χαλάρωση» του σημερινού πλαισίου, δηλαδή το άνοιγμα της κάνουλας του τραπεζικού δανεισμού. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, τα διαθέσιμα προς δανειοδότηση κεφάλαια δεν μπορούν να ξεπερνούν το 3% του ενεργητικού της κάθε τράπεζας. Είναι φανερό πως πτυχές του μεταξύ τους ανταγωνισμού θα εκδηλωθούν και σε αυτό το επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ