Σάββατο 4 Γενάρη 2014 - Κυριακή 5 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι δείχνει η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία

Στη «Διακήρυξη για την επίθεση στους μισθούς, τις συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις», το ΠΑΜΕ σημείωνε μεταξύ άλλων το Σεπτέμβρη του 2013: «(...) Η ανάπτυξη που αναφέρουν δεν αφορά το λαό. Είναι ανάπτυξη του κεφαλαίου και των κερδών του, επομένως βάρβαρη, αντιλαϊκή, απάνθρωπη. Είναι ανάπτυξη που προϋποθέτει την εξαθλίωση και την ανέχεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά-σκλαβιά με μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η επίθεση στους μισθούς και σε ό,τι δικαιώματα έχουν απομείνει θα συνεχιστεί αμείωτη».

Οι προειδοποιήσεις του ΠΑΜΕ, ότι η επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα θα συνεχιστεί αμείωτη και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τη στήριξη του παλιού και νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επαληθεύονται. Ας πάρουμε το παράδειγμα της σύμβασης στα ξενοδοχεία, με τη σημείωση ότι ο κλάδος του Τουρισμού παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, τους καπιταλιστές, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «ατμομηχανή» για έξοδο της οικονομίας από την κρίση και επάνοδο στην (καπιταλιστική) ανάπτυξη.

Το καλοκαίρι του 2012 η πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων υπέγραψε με τους ξενοδόχους κλαδική συλλογική σύμβαση που μείωνε τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 15%! Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε τότε από εργοδότες και εργατοπατέρες ήταν η «κακή τουριστική χρονιά και τα μειωμένα κέρδη του 2011», που «έθεταν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό».

Αυτά έλεγαν στους 130.000 εργαζόμενους του κλάδου, για να καταπιούν το γεγονός ότι ο βασικός μισθός - για παράδειγμα - στην Α' κατηγορία των ξενοδοχοϋπαλλήλων (υπάλληλος υποδοχής, ρεσεψιόν, Α' μάγειρας κλπ.) έπεσε σε μια νύχτα στα 821,95 ευρώ, από 967,01 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση (2010), η οποία επίσης υπολειπόταν από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Οι ίδιοι επιτίθεντο μαζί με την κυβέρνηση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που οργάνωνε κινητοποιήσεις σε λιμάνια, ξενοδοχεία και αλλού, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, προειδοποιώντας ότι η επίθεση θα συνεχιστεί και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Αύξηση της απλήρωτης δουλειάς

Τη Δευτέρα 30/12/2013, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων υπέγραψε νέα διετή κλαδική σύμβαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία προβλέπει διατήρηση και για το 2014 των πετσοκομμένων κατά 15% μισθών που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2012 και 10ωρη απασχόληση, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Γι' αυτό το τελευταίο, η νέα ΣΣΕ αναφέρει συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία «παρουσιάσουν πληρότητα που υπερβεί το 75% και για όσο διάστημα διατηρείται το συγκεκριμένο ποσοστό (...) επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι δύο (2) ώρες ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης (...) Προς αντιστάθμιση των πρόσθετων ωρών εργασίας δύναται να χορηγείται στον εργαζόμενο αντί μειωμένου ωραρίου ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός και των δύο».

Δηλαδή, σε περιόδους τουριστικής αιχμής, οι εργαζόμενοι θα λιώνουν στο πόστο τους για ένα δεκάωρο και βάλε με τον ίδιο μισθό, αφού ο έξτρα χρόνος δουλειάς δεν αναγνωρίζεται σαν υπερωρία και άρα δεν πληρώνεται. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο απλήρωτος χρόνος της δουλειάς. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία δρα ανοιχτά υπέρ της εργοδοσίας και αυτό πρέπει να της το χρεώσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι εδώ και 20 χρόνια οι συμβάσεις που υπογράφει η πλειοψηφία προβλέπουν την υπέρβαση του ωραρίου κατά μία ώρα καθημερινά, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Δηλαδή, η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει ήδη «νομιμοποιήσει» το μέτρο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τώρα έρχεται να το ενισχύσει, για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Και ενώ με τη σύμβαση μειώνονται κι άλλο τα πραγματικά εισοδήματα, η Ομοσπονδία κοροϊδεύει τους εργαζόμενους με την αύξηση 1% στους μισθούς για το 2015! Πρακτικά, η «αύξηση» αυτή σημαίνει ότι από 1/1/2015, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος θα παίρνει βασικό μισθό μειωμένο κατά περίπου 136 ευρώ σε σχέση με αυτόν που έπαιρνε πριν το καλοκαίρι του 2012. Με δεδομένες τις αυξήσεις στη φορολογία και σε όλα τα βασικά αγαθά, η πραγματική μείωση στους μισθούς είναι πολλαπλάσια.

Ανάκαμψη κερδών - μείωση μισθών

Το έδαφος στο οποίο οι ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αποφάσισαν τις νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων είναι αντιστρόφως ανάλογο με εκείνο που επικαλούνταν το καλοκαίρι του 2012 για να δικαιολογήσουν τη μείωση του 15%. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

  • Οι εισπράξεις των ξενοδόχων αυξήθηκαν από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2013 (25% περίπου). Το 2012 (Γενάρης - Οκτώβρης) ήρθαν στην Ελλάδα 14,794 εκατ. τουρίστες και το ίδιο διάστημα του 2013 17,082 εκατ. τουρίστες (αύξηση 15,5%).
  • Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Οκτώβρη παρουσίασε πλεόνασμα 757 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 125 εκατ. ευρώ (ή κατά 19,8%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 150 εκατ. ευρώ ή 20,2% (Οκτώβρης 2013: 893 εκατ. ευρώ, Οκτώβρης 2012: 743 εκατ. ευρώ), ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ ή 22,3% (Οκτώβρης 2013: 136 εκατ. ευρώ, Οκτώβρης 2012: 111 εκατ. ευρώ).
  • Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 45,6% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και συνέβαλαν κατά 56,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Οι πιο πάνω «επιδόσεις» των μεγαλοξενοδόχων προήλθαν κατά κύριο λόγο από τις αντεργατικές ανατροπές στον κλάδο, που έκαναν φτηνότερη την εργατική δύναμη και πιο θελκτικά τα τουριστικά πακέτα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, κύρια από χώρες που την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν σε κρίση (Γερμανία, Ρωσία κ.ά). Αυτό, σε συνδυασμό με το κλίμα αστάθειας που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση και οι ενδοαστικές αντιθέσεις σε άλλους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, αύξησε τον όγκο των τουριστών προς την Ελλάδα και ανάλογα τα έσοδα των ξενοδόχων.

Το χαμήλωμα των μισθών συνοδεύεται από μια σειρά μέτρα με τα οποία το αστικό κράτος φιλοδώρησε τους μεγαλοξενοδόχους. Μεταξύ άλλων, τους επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές, τους προσφέρει τζάμπα εργατική δύναμη με το μανδύα της μαθητείας, τους χρηματοδοτεί αδρά με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Χιλιάδες απολύσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον κλάδο, επαληθεύοντας ότι η υποχώρηση στην επίθεση της εργοδοσίας δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αλλά τις βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε τελική ανάλυση, η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν την κρίση και ότι τώρα βγαίνουν ξανά χαμένοι από την ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος. Η κερδοφορία των ξενοδόχων δεν έφερε αυξήσεις στους μισθούς τους, αλλά νέες μειώσεις και παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Γι' αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Αυτά είναι τα «καλά» της «ανάπτυξης» που φέρνει για τους εργαζόμενους και την οποία στηρίζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός εξήρε τη σύμβαση στα ξενοδοχεία στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά. Είπε επί λέξει ο Αντ. Σαμαράς: «Η ανάκαμψη που αρχίζει θα βάλει τέλος στην αγωνία. Θα αρχίσει, σιγά-σιγά, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών. Κι αυτό δεν είναι κάτι αφηρημένο: Ηδη υπογράφηκε προχθές η πρώτη κλαδική σύμβαση, εδώ και τέσσερα χρόνια, που προβλέπει αύξηση αποδοχών. Στα τουριστικά επαγγέλματα! Η αντιστροφή του κλίματος άρχισε και σιγά-σιγά θα διαχυθεί παντού». Το κλίμα αντιστρέφεται μόνο για τους ξενοδόχους. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι το μόνο που βλέπουν είναι νέα πραγματική μείωση στο εισόδημά τους.

Τη σύμβαση χαιρέτισε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επειδή «διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη» και «σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων».

Αντίσταση - οργάνωση - αντεπίθεση

Ανάλογη όμως είναι και η θέση της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που λέει φόρα παρτίδα στους εργαζόμενους: «Ασφαλώς η αύξηση του 1% από το 2015 δεν αποκαθιστά τις σημαντικές μισθολογικές απώλειες της περασμένης σύμβασης, όμως ο συμβολισμός της δεν είναι αμελητέος. Παρέχει ελπίδα στους εργαζόμενους για αντιστροφή στις συνεχείς μειώσεις μισθών που τροφοδοτούν την ύφεση και ανεργία και αισιοδοξία για επέκταση αντίστοιχων συμφωνιών και σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

Δηλαδή, συστήνει και σε άλλες Ομοσπονδίες να υπογράψουν ανάλογες κατάπτυστες συμβάσεις και ομολογεί ότι λειτουργεί σαν «λαγός» για το γενικό συμφέρον της εργοδοσίας! Αν οι εργαζόμενοι δεν πετάξουν από το σβέρκο τους τέτοιες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, θα σέρνονται από ήττα σε ήττα.

Οσο για την «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ «έκανε γαργάρα» τις πραγματικές μειώσεις και τη διευθέτηση που φέρνει η σύμβαση. Εγραφε στις 31/12/2013: «Αύξηση μόλις 1% στους μισθούς από 1/1/2015 είναι το πρωτοχρονιάτικο δώρο για 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό, που μόλις χθες η Ομοσπονδία τους υπέγραψε με τους ξενοδόχους κλαδική σύμβαση διετούς διάρκειας και ο ανώτατος βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 830,18 ευρώ και ο κατώτατος στα 761,23, ενώ για το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητοι».

Το ΠΑΜΕ σημείωνε στη Διακήρυξή του τον περασμένο Σεπτέμβρη: «Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης, η υπεράσπιση των συμβάσεων, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών. Η ανακοπή αυτής της πορείας είναι σήμερα το πρώτο καθήκον συνδικάτων και εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ έχει ξεκάθαρα καλέσει τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν. Να αγωνιστούν για Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ΕΓΣΣΕ για το 2013 την οποία και επαναφέρει. Απαιτεί επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, σε συνδυασμό με άλλα αιτήματα, όπως κατάργηση των φόρων και των χαρατσιών, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία κ.λπ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συντονιστούν δυνάμεις, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα ώστε η μάχη για τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων προκειμένου να αναχαιτιστεί η επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη έχουν μόνο μία απάντηση. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους κλάδους, να οξύνουν την ταξική τους πάλη, με ταξικά προσανατολισμένο και οργανωμένο αγώνα, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας».


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ