Σάββατο 4 Γενάρη 2014 - Κυριακή 5 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Βαρυχειμωνιά στα λαϊκά σπίτια

Παγωνιά σε ολοένα και περισσότερα λαϊκά σπίτια φέρνουν χρόνο με το χρόνο τα ασήκωτα και συνεχώς διογκούμενα χαράτσια πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της εφαρμογής διαδοχικών μέτρων, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής, την τρομακτική μείωση μισθών και συντάξεων, την απογείωση της ανεργίας, την εξάπλωση της φτώχειας και την αποστέρηση του λαϊκού πληθυσμού της χώρας από βασικά αγαθά που αφορούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας.

Πάνω από 80%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει πέσει μετά το 2009 η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, διαδικασία που συνεχίζεται και το φετινό χειμώνα, ενώ παρά και τη συνεχιζόμενη ραγδαία υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης το αστικό κράτος έχει απογειώσει τη συντελούμενη φοροληστεία μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα:

  • Το έτος 2008 οι φορολογηθείσες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκαν σε 3,6 εκατομμύρια χιλιόλιτρα. Για το χειμώνα του 2013 υποχώρησαν στις 868,4 χιλιάδες χιλιόλιτρα. Στην εν λόγω περίοδο η καταγραφόμενη πτώση της κατανάλωσης φτάνει στο 76,9%.
  • Τα κρατικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 76,1 εκατ. ευρώ το έτος 2008, εκτοξεύτηκαν για το 2013 στα 286,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό της διόγκωσης (2008-2013) φτάνει σε 276,5%!

Στάχτη στα μάτια και απροκάλυπτος εμπαιγμός είναι το διαφημιζόμενο από τη συγκυβέρνηση «επίδομα», τα ψίχουλα του οποίου ουσιαστικά αφορούν στην «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τις απανωτές ανατιμήσεις των Ειδικών Φόρων που επιβλήθηκαν στα τελευταία χρόνια κι αυτό για μια πολύ μικρή κατηγορία δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου:

-- Κυβέρνηση και τρόικα είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο (χειμώνας 2010-2011) στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο (χειμώνας 2011-2012).

-- Στη συνέχεια (2012-2013), στο πλαίσιο της απόλυτης εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος απογειώθηκε στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο.

-- Η φοροληστεία της λαϊκής οικογένειας έχει και συνέχεια με το ΦΠΑ (23%), ο οποίος προστίθεται πάνω στο άθροισμα της τιμής που επιβάλλει το κύκλωμα διύλισης - εμπορίας και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απογείωση των φόρων κατανάλωσης μετά το 2009 οδήγησε στη διόγκωση της φοροαφαίμαξης κατά 380,5 ευρώ στο χιλιόλιτρο.

Εμπαιγμός

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του εμπαιγμού γύρω από το παρεχόμενο «επίδομα», αρκεί ένα παράδειγμα: Για ολόκληρο το χειμώνα και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για σπίτι 80 τ.μ. στην περιοχή της Αθήνας, το επίδομα αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 218 ευρώ (για ολόκληρο το χειμώνα), όταν για να ζεσταθεί στοιχειωδώς ένα σπίτι απαιτεί ποσότητες πετρελαίου με πολλαπλάσιο κόστος. Απελπιστική διαμορφώνεται η κατάσταση και φέτος για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των προβλεπόμενων κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο εμπαιγμός απέναντι στο λαό κλιμακώνεται φέτος με την υπό διαμόρφωση ρύθμιση που αφορά στην «επιδότηση» του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών στις περιοχές και για τις ημέρες έξαρσης του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, οι συνέπειες του μέτρου της εξίσωσης «συνδέονται με την περιβαλλοντική επιβάρυνση στα αστικά κέντρα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης καυσόξυλων για τη θέρμανση των κατοικιών, που είναι ιδιαίτερα πιθανό να επιφέρει σημαντικό πρόσθετο κόστος στο σύστημα Υγείας», επίσης, με την «αύξηση της ενεργειακής ένδειας και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, καθώς υπολογίσιμο τμήμα των πολιτών δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει το ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο θέρμανσης στην κατοικία του». Στο «διά ταύτα» αυτό που τους κόφτει είναι το «κόστος» στις δαπάνες ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των συνθηκών υγείας που διαμορφώνουν απέναντι στο λαϊκό πληθυσμό.

Το χτύπημα της φοροδιαφυγής ήταν το σαθρό πρόσχημα της συγκυβέρνησης για την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, μέτρο με το οποίο απογείωσαν τη φοροληστεία. Στο απυρόβλητο άφησαν το «ναυτιλιακό πετρέλαιο» των εφοπλιστών, που ήταν και παραμένει παντελώς αφορολόγητο. Οπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, στο ναυτιλιακό πετρέλαιο επικεντρώνεται πλέον η φοροδιαφυγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η απογείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά αποδίδει περισσότερα κίνητρα και πολύ μεγαλύτερα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους επιτήδειους που σχετίζονται με το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας.

Τιμολόγια ΔΕΗ

Η πρόκληση και ο εμπαιγμός έχουν συνέχεια και με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία μέσα στην τελευταία πενταετία ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 50%. Από την 1η Γενάρη του 2013 μπήκαν σε εφαρμογή οι τελευταίας κοπής ανατιμήσεις, οι οποίες σε μέσα επίπεδα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ξεπέρασαν το 18%. Νέες υπέρογκες αυξήσεις επέρχονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ απ' το Μάρτη του 2014 για λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο να καλύψουν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Από το σύνολο του 1,5 δισ. ευρώ που απαιτεί ο λογαριασμός ΑΠΕ, το 1,3 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τα οικιακά τιμολόγια (κατά 694,59 εκατ. ευρώ) και τις υπόλοιπες χρήσεις χαμηλής τάσης, δηλαδή τα μικρομάγαζα (κατά 605,58 εκατ. ευρώ), ενώ οι βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες θα συνεισφέρουν συνολικά μόλις το ποσό των 14,99 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι δρομολογείται και η δεύτερη και υπό «εκκρεμότητα» ανατίμηση στο οικιακό ρεύμα σε συνέχεια της αναδρομικής αύξησης που εφαρμόστηκε στις καταναλώσεις από την 1η Γενάρη πέρσι (2013).

Παράλληλα η δραματική αύξηση των νοικοκυριών που αφήνει χωρίς ρεύμα η αντιλαϊκή πολιτική επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σύμφωνα με αυτά μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν γίνει το 2012, ενώ παλιότερα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι το 2009 οι διακοπές ήταν λιγότερες από 200.000.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την αιθαλομίχλη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά με το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης "ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού", όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά. Ανασύροντας και πάλι τη γνωστή συνταγή, που αντί να λύνει το πρόβλημα επιδιώκει να περιορίσει τις συνέπειές του, νομιμοποιεί ουσιαστικά τη βλάβη που προκαλείται στην υγεία του λαού από την αιθαλομίχλη.

Με τα μέτρα αυτά ορίζεται υπερβολικά υψηλό όριο συγκέντρωσης μικροσωματιδίων για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Δεν συνυπολογίζεται η επίπτωση άλλων ειδών ρύπων, που προκύπτουν κατά την καύση των στερεών καυσίμων σε ξυλόσομπες, σε ανοιχτά και σε ενεργειακά τζάκια, καθώς διατηρούνται τα υπάρχοντα όρια γι' αυτά.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι και αυτά τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, ελάχιστη επίδραση μπορούν να έχουν στο μετριασμό του φαινομένου, καθώς εξαντλούνται σε "απαγορεύσεις" τις οποίες ως επί το πλείστον φορτώνονται αυτοί που δεν έχουν καμία ευθύνη, ενώ δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος.

Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο άμεσης απόδοσης και ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών είναι η κατάργηση, εδώ και τώρα, των αντιλαϊκών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, η δραστική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης που εμπαίζει το λαό με τα ψίχουλα του κοινωνικού τιμολογίου και του επιδόματος θέρμανσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ