Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ετοιμάζουν πιο μαύρες μέρες για εμποροϋπάλληλους και μικρούς ΕΒΕ

Βήμα το βήμα και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων, προωθούνται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Πολύς κόσμος χάζεψε στις βιτρίνες το βράδυ του Σαββάτου. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπήκαν στα ανοιχτά καταστήματα για να ψωνίσουν

Eurokinissi

Πολύς κόσμος χάζεψε στις βιτρίνες το βράδυ του Σαββάτου. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπήκαν στα ανοιχτά καταστήματα για να ψωνίσουν
Μαγική εικόνα για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων το βράδυ του Σαββάτου 28/12, προσπάθησαν να δημιουργήσουν κυβέρνηση και μεγαλέμποροι, για να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν για τη πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Με πρόσχημα την «τόνωση της αγοράς», ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και ο δήμαρχος Αθηναίων, σε συνέργεια με το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, που πήρε την απόφαση, βάφτισαν «Λευκή Νύχτα» τη βραδιά του περασμένου Σαββάτου και επέτρεψαν στα εμπορικά καταστήματα να μείνουν ανοικτά έως τις 11 το βράδυ, παρατείνοντας το κανονικό ωράριο.

Πρόκειται για απόφαση εξοντωτική για τους εμποροϋπάλληλους και χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, που στριμώχνονται ολοένα και περισσότερο στον ανταγωνισμό με τα εμπορικά μεγαθήρια.

Η εικόνα που παρουσίαζε το κέντρο της Αθήνας, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν πολύς κόσμος στην Ερμού και στο Σύνταγμα, όπου γίνονταν παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τη δημοτική αρχή, με ελάχιστους πελάτες, όμως, μέσα στα μαγαζιά και ακόμα λιγότερες πωλήσεις. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα δεν είχαν κίνηση, ούτε, βέβαια, οι δρόμοι περιφερειακά του κέντρου. Αυξημένη ήταν η προσέλευση στα πολυκαταστήματα, για λογαριασμό των οποίων, άλλωστε, προωθείται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου.

Και ενώ οι αναδουλειές σφίγγουν τη θηλιά στους μικρούς ΕΒΕ και ο κόσμος στενάζει στη φτώχεια του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, μίλησε για «απόλυτη επιτυχία» της Λευκής Νύχτας, χωρίς όμως να μπορεί να κρύψει ότι «οι πωλήσεις δεν ήταν ανάλογες με την προσέλευση των επισκεπτών».

Νέο χτύπημα στην Κυριακή αργία

Ολα αυτά, για να φτάσει στο προκείμενο, σημειώνοντας στη δήλωσή του: «Οσο για το "μπάχαλο" της τελευταίας Κυριακής του χρόνου νομίζω ότι επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, η προχειρότητα αυτών που μπορούν και δε θέλουν και η σκοπιμότητα αυτών που θέλουν και δεν μπορούν να ανοίξουν τις Κυριακές. Ελπίζω τα λάθη της χρονιάς που φεύγει, να είναι προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας».

Καθόλου τυχαία, ο Β. Κροκίδης επαναφέρει το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων μια ακόμα Κυριακή το χρόνο, επιπρόσθετα στις εφτά που αποφάσισε με νόμο η κυβέρνηση. Για την επανεξέταση του συγκεκριμένου νόμου (4177/2013), δεσμεύτηκε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης, επαληθεύοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκέμβρη, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου (...) Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Εφόσον υπάρξουν τέτοια αιτήματα, το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177, ούτως ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο ότι μπορεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες».

Με άλλα λόγια, το αρμόδιο υπουργείο προαναγγέλλει ότι μέσα στο 2014, είτε θα προσθέσει άλλη μια Κυριακή στις εφτά που έχει ήδη νομοθετήσει, είτε θα επιτρέψει στους αντιπεριφερειάρχες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιπλέον των εφτά Κυριακών το χρόνο.

Εξόρμηση από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων

Αντιδρώντας σ' αυτά τα σχέδια και στη «Λευκή Νύχτα» του δήμου και των μεγαλεμπόρων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκανε εξόρμηση το απόγευμα του Σαββάτου στην Ερμού, για να ενημερώσει τους εργαζόμενους μέσα κι έξω από τα εμπορικά καταστήματα. «Χρόνο έχουμε - λεφτά δεν έχουμε», ήταν τα λόγια που κυριάρχησαν στα «πηγαδάκια», ενώ στην πλειοψηφία τους, όσοι βρέθηκαν στην Ερμού έλεγαν: «Κατεβήκαμε στο Κέντρο απλά για να πάρουν τα παιδιά μια χριστουγεννιάτικη γεύση από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους και όχι για να ψωνίσουμε αφού δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε καν περισσεύουν».

Ανακοίνωση, με αφορμή τη λεγόμενη «Λευκή Νύχτα», εξέδωσε και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Αττικής. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι Επαγγελματίες και Εμποροι γνωρίζουν πολύ καλά πως, όσο και να διευρυνθεί το ωράριο, όσα "event" και να πραγματοποιήσουν στο κέντρο ή αλλού, μπορεί να φέρουν κόσμο στους εμπορικούς δρόμους, πελάτες όμως όχι. Τους "πελάτες" ή "καταναλωτές", όπως τους αποκαλούν, τους έχει εξαντλήσει οικονομικά η βάρβαρη πολιτική των τελευταίων, ειδικά χρόνων, τιμητές και υπερασπιστές της οποίας είναι και όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για τον μικρό έμπορα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ