Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται οι αντεγκλήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό

Απανωτές παρεμβάσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μαίνονται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό ενόψει και των τοπικών εκλογών του Μάρτη

Από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που χτυπιούνται από την αστυνομία
Από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που χτυπιούνται από την αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Παζάρια» που εντείνονται για την αναμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών και πιθανά του πολιτικού χάρτη στην Τουρκία προδιαθέτουν οι αντεγκλήσεις που συνεχίζονται σε εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό, στο φόντο της δικαστικής έρευνας της υπόθεσης διαφθοράς που συνεχίζεται.

Ετσι, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν δεν αποκλείεται τώρα να αναζητά ερείσματα στον τουρκικό στρατό και αναφέρονται στο ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι υποθέσεις «Εργκένεγκον» και «Βαριοπούλα» (στο πλαίσιο των οποίων καταδικάστηκαν εκατοντάδες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν ενάντια στο κράτος). Αυτό σηματοδοτούν οι δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν σε καθημερινές συγκεντρώσεις οπαδών του, ενόψει και των δημοτικών εκλογών του Μάρτη. Ο πολιτικός σύμβουλος του Ερντογάν Γιαλτσίν Ακντογάν, φωτογραφίζοντας δικαστικούς - υποστηρικτές του Φ. Γκιουλέν (του ισλαμιστή επιχειρηματία και διανοητή που θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις που έχουν «πλήξει» την κυβέρνηση), μίλησε για «παράλληλο κράτος» και ανέφερε ότι «ομάδες» μέσα στο δικαστικό σώμα «έστησαν» το κατηγορητήριο εναντίον αξιωματικών. Ο βουλευτής του AKP Μουσταφά Ελιτάς δήλωσε: «Αν είναι αναγκαίο, θα κάνουμε τις κατάλληλες νομικές αλλαγές για να σταματήσουμε την άδικη μεταχείριση των ανθρώπων αυτών».

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι και ο ίδιος ο στρατός θα ζητήσει επανεξέταση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Βολές Ερντογάν προς εσωτερικό και εξωτερικό

Αναλυτές εκτιμούν ότι το «πλήγμα» που δέχεται σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν είναι ίσως πιο ισχυρό από αυτό που δέχτηκε το καλοκαίρι, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι διεργασίες εντείνονται, με στόχο να χειραγωγηθούν τα λαϊκά στρώματα μπροστά και στις δημοτικές εκλογές του Μάρτη: Βασικός στόχος είναι να μη συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι οι εξελίξεις συνδέονται με μια ενδοαστική κόντρα που κλιμακώνεται, με αντικείμενο το ποιος θα καρπωθεί την όλο και μεγαλύτερη καταλήστευση του δικού τους μόχθου.

Τους τόνους υψώνει και το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, με τον πρόεδρό του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να δηλώνει από συγκέντρωση του κόμματος: «Πώς μπορεί κάποιος που υπερασπίζεται κλέφτες να είναι πρωθυπουργός;».

Να σημειωθεί ότι εκατό πρώην πολιτικοί απηύθυναν ανοιχτή έκκληση για να δημοσιεύσουν όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αλλαγές δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στο εσωτερικό του AKP. Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ερμηνεύεται από πολλούς ως κίνηση Ερντογάν για να απομακρύνει όσους εμφάνιζαν διαφωνίες με τις επιλογές του και να εξασφαλίσει τις επιθυμητές ισορροπίες στο AKP. Αλλωστε, οι παραιτήσεις βουλευτών του φτάνουν πλέον τις οκτώ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, από την ανατολική επαρχία Μανίλα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αν κάποιος είναι μπλεγμένος στη διαφθορά, σε κάθε περίπτωση, θα αποκλειστεί. Αν καταχράστηκε χρήματα ή άλλα κεφάλαια του κράτους και σφετερίστηκε αυτό που τρέφει τα ορφανά, θα τους κάνουμε να πληρώσουν». Κατά τα άλλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει να σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι η αποκαλούμενη επιχείρηση «κατά της διαφθοράς» επιδιώκει να μπλοκάρει την οικοδόμηση της νέας Τουρκίας. Η συνολική απώλεια από τις 17/12 (όταν ξεκίνησαν οι προσαγωγές υπόπτων) έχει φτάσει τα 12 δισ. δολάρια, επισήμανε, κατηγορώντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους δικαστικούς που εναντιώνονται στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να ελέγχει το έργο τους.

Την ίδια στιγμή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε το κίνημα του Φ. Γκιουλέν «να συμμετάσχει σε διάλογο και μια στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων». «Υπάρχει διέξοδος από την κρίση, ας κάνουμε διάλογο. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν κάλεσε τον Γκιουλέν στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων που γίνονται με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Το Σάββατο η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ενάντια σε διαδηλωτές σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Παρεμβαίνοντας στις καθημερινές αποκαλύψεις που συνεχίζουν να εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι πρέπει «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες για διαφθορά θα αντιμετωπιστούν χωρίς καμιά διάκριση ή προτίμηση, με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο».

Απαντώντας, ο νέος Τούρκος υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «να αποφεύγουν τις πρόωρες καταδίκες και να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν σχολιάζουν εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία που έχουν και πολιτικές προεκτάσεις».

Επικριτική για την κυβέρνηση Ερντογάν ήταν και η δήλωση του Ελμαρ Μπροκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ασκεί σοβαρή πίεση στο έργο των δικαστών.

Παρέμβαση έκανε όμως και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ που σε συνέντευξή του στην «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» ανέφερε: «Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του τουρκικού κράτους για να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνονται, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα... Η ικανότητα της Αγκυρας να διαλευκάνει την υπόθεση βασισμένη στο κράτος δικαίου θα έχει αξία τεστ για την πολιτική της». Ο Γερμανός υπουργός - παίρνοντας προφανώς υπόψη ότι στη χώρα του υπάρχει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα εκτός Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους - σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε μια περιοχή, τη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από κρίσεις και συγκρούσεις, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Τουρκία ως πόλο σταθερότητας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ