Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Πάγωσαν» για να κουτσουρευτούν 43.000 αιτήσεις

Σταμάτησε να καταβάλλει το εφάπαξ σε 43.000 δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), προκειμένου να οριστικοποιηθεί η νέα ρύθμιση για τον υπολογισμό του. Πάντως, και με τη νέα ρύθμιση η χορήγηση του ποσού του εφάπαξ, εφόσον αυτό, και όποτε, επαναχορηγηθεί θα είναι «ψαλιδισμένο» μεσοσταθμικά κατά 20% από 1/1/2014.

Το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» των νέων περικοπών, αλλά και για να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις, διαρρέει ότι αναζητά τις «λιγότερο επώδυνες λύσεις», προκειμένου να εμφανιστεί και ως «φιλολαϊκό», την ώρα που κλιμακώνει τη συνολική επίθεσή του, στο πλαίσιο της ενιαίας κυβερνητικής πολιτικής.

Ωστόσο, για να ξεκινήσει ακόμη και η καταβολή των «κουτσουρεμένων εφάπαξ» θα πρέπει να εκδοθεί νέα εγκύκλιος που όμως ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερους από δύο μήνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για τα εφάπαξ υπολογίζονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεσή τους, για να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση, υπολογίζεται σε 10ετές βάθος χρόνου.

Με το νέο μαθηματικό τύπο, το ποσό του εφάπαξ δε θα είναι σταθερό, αλλά θα είναι εξαρτώμενο από μια σειρά παράγοντες όπως:

  • Η περιουσία του ταμείου.
  • Τα έσοδα από τις εισφορές.
  • Ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων τη συγκεκριμένη χρονιά εξόδου.
  • Το ύψος της περιουσίας του εργαζόμενου προς συνταξιοδότηση σε τρέχουσες τιμές.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ