Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 5 Μάρτη 2001, γεννήθηκε το 1922 στην Κρύα Βρύση (Βανακούλια) Καλαμπάκας, από γονείς αγρότες. ΕΑΜίτης στην Κατοχή, με την εμφάνιση των πρώτων ανταρτικών ομάδων στην περιοχή του Κόζιακα, βγήκε και αυτός στο βουνό, στον ΕΛΑΣ.

Στον Εμφύλιο, η τρομοκρατία, τον ανάγκασε να βγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ, στην περιοχή της Καλαμπάκας. Φοίτησε στη Γ` Σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ, είχε το βαθμό του υπολοχαγού και υπηρέτησε σε υπεύθυνες θέσεις του ΓΑ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, παντρεύτηκε εκεί την Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου. Είχε τρία παιδιά.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1979. Ζούσε με την οικογένειά του στα Τρίκαλα. Συμμετείχε στους αγώνες του Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ, υπήρξε μέλος του ΔΣ του και πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ και 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Κωνσταντίνα

Τα παιδιά του Τάκης, Σωτήρης, Βούλα και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 8 Μάη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας ΕΛΕΝΗ ΚΕΜΕΝΤΖΕΝΤΖΙΔΟΥ από το χωριό Σπάρτο Κοζάνης, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Πέρασε μια ζωή γεμάτη αγώνες. Στην Κατοχή βοηθούσε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Αργότερα, όταν ο σύζυγός της ρίχτηκε στις φυλακές, στάθηκε θαρραλέα αγωνίστρια για τα ιδανικά του ΚΚΕ, αλλά και στοργική μάνα.

Στη μνήμη της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Κοζάνης, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και της αφιερώνουμε την αγάπη μας.

Ο σύζυγός της Παύλος Κεμεντζεντζίδης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 58 χρόνια από τον Απρίλη του 1943, που συνεργάτες των κατακτητών, τρομοκράτες του Μιχάλαγα, συνέλαβαν, βασάνισαν φρικτά και δολοφόνησαν στα Ιμερα Κοζάνης τον ΣΙΜΟ ΚΕΡΑΣΙΔΗ και 6 συντρόφους του.

Ο Σίμος Κερασίδης καταγόταν από τον Πόντο. Γεννήθηκε το 1918. Η κατάρρευση του μετώπου τον Απρίλη του 1941 τον βρίσκει γραμματέα της ΟΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Μακεδονίας -Θράκης του ΚΚΕ. Το Μάη του ίδιου χρόνου είναι από τα ιδρυτικά μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερία», η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα, του αναθέτουν τη στρατιωτική δράση των ένοπλων αντιστασιακών ομάδων στην ελεύθερη περιοχή. Συλλαμβάνεται και δραπετεύει τρεις φορές. Συμμετέχει στην οργάνωση της απόδρασης των κρατουμένων στο σανατόριο της Πέτρας. Στήνει παράνομο Τυπογραφείο και συμβάλλει στην έκδοση της εφημερίδας «Ελευθερία».

Στη μνήμη τους, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Γεωργία Κερασίδου - Κατραντζή

* * *

Ο Παναγιώτης Βαμβακούσης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 20.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών: ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥΛΟΜΠΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗ, ΝΙΚΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΡΟΥΓΚΑ, ΙΩΑΚΕΙΜ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΥΡΑΚΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΟΓΑΡΑ.

* * *

Φωτ.

Στις 5 Απρίλη, συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του, πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και ο γιος του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Ζαχαρένια

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής Χρήστος Κλειτσινίκος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης πρόσφερε, μέσω της ΝΕ Γρεβενών, 10.000 δρχ. για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ