Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Νότιο Σουδάν: Αλλη μια εστία ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Ενώ οι αστοί διαγκωνίζονται για τη διεκδίκηση του πλούτου, τα φτωχά λαϊκά στρώματα προσπαθούν να επιβιώσουν
Ενώ οι αστοί διαγκωνίζονται για τη διεκδίκηση του πλούτου, τα φτωχά λαϊκά στρώματα προσπαθούν να επιβιώσουν
Οι τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν, οι οποίες φέρνουν στο προσκήνιο την ενδοαστική διαπάλη για το μεγάλο φυσικό πλούτο της περιοχής και εκφράζεται με συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό του προέδρου Σάλβα Κιίρ και τους στασιαστές ενόπλους του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ απασχόλησαν την περασμένη βδομάδα σημαντικό μέρος του διεθνούς αστικού Τύπου. Μέσα από την παρουσίαση των εξελίξεων στη «νεαρότερη» χώρα της υφηλίου, που δημιουργήθηκε τον Ιούλη του 2011 με απόσχιση και ανεξαρτησία από το Σουδάν και με τη συνδρομή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και ανάλογα με τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύει κάθε μέσο διακρίνεται ο ανταγωνισμός μονοπωλιακών ομίλων, η διαμόρφωση συμμαχιών που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση του πλούτου (κυρίως πετρελαίου) που υπάρχει σε αυτή τη γωνιά της αφρικανικής γης. Ας δούμε ορισμένες από τις αναλύσεις στον Τύπο που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

«Αλ Τζαζίρα»: Συνδυασμός πολλών παραγόντων η κρίση

Το αγγλόφωνο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» με άρθρο-γνώμη στις 27/12/13 υπό τον εύγλωττο τίτλο «Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τη νοτιοσουδανική κρίση» θεωρεί πως η σημερινή κατάσταση είναι μία «ακόμη ένδειξη της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να εξασφαλίσει τη μετεξέλιξη αυτής της νέας χώρας σε μία σταθερή δημοκρατία». Η συγκεκριμένη οπτική βεβαίως είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ρόλο που έπαιξε το συγκεκριμένο μέσο στη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», τον αστικό εκσυγχρονισμό που επιχείρησαν στη Βόρεια Αφρική μερίδες των αστικών τάξεων με την παρότρυνση και την ανοιχτή επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Δεν παραλείπει να σημειώσει πόσο εύκολα εκμεταλλεύσιμες είναι από τους πρωταγωνιστές της κρίσης οι εθνοτικές «διαφορές» π.χ. ανάμεσα σε φυλές όπως εκείνες των Ντίνκα και των Νούερ, «οι οποίες και αξιοποιούνται για πολιτικά κέρδη και την πολιτική επικράτηση της μίας πλευράς σε βάρος της άλλης». Σημειώνει πως είναι γέννημα της (μετά την ανεξαρτησία) πολιτικής τάσης «κομματικής ευαρέσκειας από την πλευρά του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (SPLM) που καλλιεργήθηκε από την απουσία αξιόπιστης και ουσιαστικής μεταρρύθμισης». Αυτό, για το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», εξηγεί γιατί η κρίση ξέσπασε στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας... Υποστηρίζει ακόμη ότι η πολιτική αστάθεια «επιταχύνθηκε από υποβόσκουσα διαφθορά, συμπτωματική των αδύναμων μηχανισμών άσκησης νομοθετικής, εκτελεστικής εξουσίας και επιβολής τάξης». Ο αρθρογράφος του «Αλ Τζαζίρα» μάλιστα, υποστηρίζοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση, εκτιμά ότι «δίχως την παρέμβαση περιφερειακών αφρικανικών δυνάμεων η κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο, μη παραλείποντας τις σοβαρές επιπτώσεις και επιπλοκές της παρούσας κρίσης και για το Νότιο Σουδάν και για το Κέρας της Αφρικής», καταλήγοντας ότι «το SPLM έχει δύο λύσεις: α) τον εκδημοκρατισμό όπως συνέβη στη Νότια Αφρική με το ANC μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ, β) ή τον απολυταρχισμό όπως συνέβη στην Ερυθραία μετά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία και τη μετατροπή της σε χώρα-παρία υπό τη διακυβέρνησή της επί δύο δεκαετίες από τον πρόεδρο Ησαΐα Αφεουόρκι...»

«Τάιμς της Ν. Υόρκης»: Ευθύνες και στις δύο πλευρές

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» με άρθρο-γνώμη στις 26/12/13 αναφορικά με τις εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν θεωρούν ότι «σφάλλουν και οι δύο πλευρές», δηλαδή και ο πρόεδρος Σάλβα Κιίρ και ο πρώην αντιπρόεδρος Ρ. Ματσάρ. Εκτιμούν επίσης ότι η έκρηξη βίας «έχει τις ρίζες της στη μακρόχρονη πολιτική αντιπαλότητα των δύο ανδρών, σε εθνοτικές εντάσεις και στην αποπομπή του Ματσάρ τον περασμένο Ιούλιο από την κυβέρνηση»... Επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξέλιξης της κρίσης σε «ευρύτερο λουτρό αίματος», τον κίνδυνο να παρασυρθούν στη σύρραξη και γειτονικές χώρες, δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις σοβαρές επιπτώσεις από τη διακοπή της πετρελαϊκής παραγωγής στις οικονομίες του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν. Αναφέρονται και στο «μείζον ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ανεξαρτητοποίηση του Ν. Σουδάν», θεωρώντας ότι φέρουν «ειδική ευθύνη να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης», επισημαίνοντας τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις σε Κιίρ και Ματσάρ πως εάν επιμείνουν στη μαζική χρήση βίας η Ουάσιγκτον «δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει την παραδοσιακή, ισχυρή υποστήριξη».

«Μαθήματα ετοιμότητας» από τη «S. C. Monitor»

Η αμερικανική εφημερίδα «Science Christian Monitor» επικεντρώνει στην πρόσφατη αποστολή 150 Αμερικανών πεζοναυτών από την Ισπανία στο Νότιο Σουδάν, με πρόσχημα την απομάκρυνση και διάσωση δεκάδων Αμερικανών και άλλων αλλοδαπών από τη χώρα, επισημαίνοντας πως η ομάδα ταχείας αντίδρασης των 150 πεζοναυτών από την Ισπανία είναι η ίδια που είχε σταλεί το Σεπτέμβρη του 2012 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών. «Ενα από τα μαθήματα που μάθαμε από τα τραγικά γεγονότα στη Βεγγάζη είναι πως έπρεπε να έχουμε καλύτερη θέση για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε υπό εξέλιξη κρίσεις. Και πως οι τελευταίες κινήσεις από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) ήταν "προληπτικές" και απέβλεπαν στην αύξηση της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων σε βάρος Αμερικανών...».

«Russia Today»: Αποτέλεσμα της απόσχισης...

Το αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο «RUSSIA TODAY» με άρθρο του αναλυτή Νάιλ Μπάουι, για τα δικά του συμφέροντα βγάζει στη «φόρα» την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Ν. Σουδάν.

«Το SPLM έχει υποστηριχτεί από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου ανάμεσα στους αντάρτες του Νότου και το Χαρτούμ που έχει ιστορικά μη φιλικές σχέσεις με τη Δύση και έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τις στενές σχέσεις με την Κίνα για να αναπτύξουν από κοινού τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας πριν την απόσχιση» αναφέρει η ανάλυση του «Russia Today», σημειώνοντας ότι «οι ρομαντικές ιδέες περί αυτοδιάθεσης δεν ήταν το κίνητρο της Δύσης για την υποστήριξη της απόσχισης του νότου». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στόχος ήταν η διχοτόμηση του Σουδάν και η στέρηση του Χαρτούμ από το πλούσιο σε ορυκτούς πόρους έδαφος του Νότου όπου βρίσκονται και οι περισσότερες πετρελαιοπηγές» και ότι σε αντάλλαγμα για την οικονομική, υλική και διπλωματική στήριξη από τη Δύση, «η νέα κυβέρνηση στην Τζούμπα υιοθέτησε μία συμφωνία τύπου Φάουστ με τους χορηγούς της ανεξαρτησίας της, ανοίγοντας την οικονομία της στο διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο και στα πολυεθνικά συμφέροντα». Ο αρθρογράφος προσθέτει με νόημα ότι η Τζούμπα έκανε αίτηση για να γίνει μέλος του ΔΝΤ πολύ πριν αποκτήσει επισήμως την ανεξαρτησία της από το Χαρτούμ και ότι παρά την απλόχερη υποστήριξη των ΗΠΑ, «η Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε να πετύχει ισχυρό προβάδισμα στον νοτιοσουδανικό πετρελαϊκό τομέα», σημειώνοντας ότι η κατακερματισμένη οικονομία της Τζούμπα «παραμένει υπό την κυριαρχία ασιατικών εταιρειών κυρίως κινέζικων»...

Κινεζική ανησυχία

Το σινικό πρακτορείο ειδήσεων «Ζινχουά» (Xinhua), παρακολουθώντας επισταμένως τις εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν, επισημαίνει με ανταπόκρισή του από το Πεκίνο στις 27/12/13 την έντονη ανησυχία της Κίνας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Νότιο Σουδάν και την αποστολή του Κινέζου ειδικού απεσταλμένου στην Αφρική Τζονγκ Τζιανχουά στο Ν. Σουδάν, με στόχο τη μεσολάβηση για την ειρηνική εκτόνωση της κρίσης «και την έγκαιρη αποκατάσταση της σταθερότητας».

Σε ανάλογο ύφος κυμαίνονται και οι καθημερινές ανταποκρίσεις της αγγλόφωνης κινέζικης εφημερίδας «South China Morning Post» με τη διαφορά πως δεν παραλείπει να κάνει έστω και μία μικρή αναφορά «στα εκτενή ενεργειακά συμφέροντα της Κίνας στο Νότιο Σουδάν», σημειώνοντας πως το Πεκίνο είναι «ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής στις πετρελαιοπηγές του Ν. Σουδάν μέσω των κολοσσιαίων κινεζικών κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών CNPC και SINOPEC».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ