Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ
Εκδηλώσεις για παιδιά και γονείς

Το «παρών» με τα δώρα του και τα γράμματά του έδωσε ο Αϊ Βασίλης
Το «παρών» με τα δώρα του και τα γράμματά του έδωσε ο Αϊ Βασίλης
Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ. Μέσα από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και εκδηλώσεις, γονείς και παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν χαρούμενες στιγμές, να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και αφηγήσεις παραμυθιών, να πάρουν μέρος σε ομαδικά παιχνίδια, να φτιάξουν κατασκευές και χειροτεχνίες. Παράλληλα, μέσα από το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών τους, μέσα από τη συζήτηση με τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήραν μέρος στις εκδηλώσεις, οι δυνάμεις της ΟΓΕ φρόντισαν οι εκδηλώσεις αυτές να γίνουν αφορμή για να συνειδητοποιείται από περισσότερες εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η οργάνωση.

Γύρω από τον άξονα της αλληλεγγύης οργανώθηκαν οι εκδηλώσεις των συλλόγων και των ομάδων στη Θεσσαλονίκη. Στους Αμπελόκηπους το κάλεσμα στη χριστουγεννιάτικη γιορτή συνοδεύτηκε με κάλεσμα στις λαϊκές οικογένειες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να συγκεντρώσουν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και τα ίδια, έφεραν ορισμένα από τα παιχνίδια τους και τα πρόσφεραν κάτω από το «Δέντρο της αλληλεγγύης». Είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια συγκεντρώθηκαν και στη γιορτή που οργάνωσε ο σύλλογος στον Εύοσμο, ενώ στην Πολίχνη η ομάδα της ΟΓΕ, στο πλαίσιο της Λαϊκής Επιτροπής, ενίσχυσε με τα είδη που συγκεντρώθηκαν περίπου 100 οικογένειες.

Μια παρέα έγιναν τα παιδιά στη γιορτή της ομάδας Κολωνού - Σεπολίων
Μια παρέα έγιναν τα παιδιά στη γιορτή της ομάδας Κολωνού - Σεπολίων
Τη θερμή ανταπόκριση γονιών και παιδιών συνάντησαν και οι εκδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης. Η μαζική συμμετοχή ήταν αποτέλεσμα της προετοιμασίας με εξορμήσεις των συλλόγων και των ομάδων στα σχολεία και μοίρασμα της πρόσκλησης στους γονείς. Οι πρωτοβουλίες έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει συζήτηση με τους γονείς, να γνωρίσουν περισσότερες γυναίκες τους συλλόγους και τις ομάδες, να αποφασίσουν να ενταχθούν και οι ίδιες στη δράση της ΟΓΕ.

Στη Μεταμόρφωση, ο σύντομος χαιρετισμός που έγινε εκ μέρους του συλλόγου στην αρχή της εκδήλωσης στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Υγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Βοήθησε έτσι να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση με τα νέα ζευγάρια, με τις νέες μητέρες για την ανάγκη να γνωρίσουν την ΟΓΕ και να οργανωθούν στο σύλλογό της στην περιοχή. Ανάμεσα στις πλούσιες δραστηριότητες ο σύλλογος οργάνωσε και έκθεση παιδικού βιβλίου.

Στο Αιγάλεω ο σύλλογος της ΟΓΕ σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Πρόοδος» πραγματοποίησαν διήμερο εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο του διημέρου παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση που ετοιμάστηκε από τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου με παιδιά εφηβικής ηλικίας. Στη γιορτή που οργάνωσε η ομάδα Σεπολίων - Κολωνού τα παιδιά έφτιαξαν κατασκευές, στόλισαν με αυτές το χριστουγεννιάτικο δέντρο, άκουσαν παραμύθι και έφυγαν με συμβολικά δωράκια.

Από την εκδήλωση της ομάδας στις Μοίρες Ηρακλείου
Από την εκδήλωση της ομάδας στις Μοίρες Ηρακλείου
Στο Βόλο ο σύλλογος της ΟΓΕ παρουσίασε θεατρικό δρώμενο στη γιορτή που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας». Την παράσταση ετοίμασε η θεατρική ομάδα του συλλόγου, που αποτελείται από μητέρες και παιδιά, και φρόντισε το περιεχόμενό της να δίνει αισιόδοξο και αγωνιστικό μήνυμα στους μικρούς θεατές: Οι καλικάντζαροι αποφασίζουν να αφήσουν τις συνηθισμένες τους ζαβολιές και να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τον κόσμο. Ζητούν τη βοήθεια των παιδιών αφού αυτά έχουν τα υλικά που χρειάζονται. «Αγώνας, ειρήνη, συνεργασία, τα υλικά να κάνουμε μια άλλη κοινωνία», ήταν το σύνθημα το οποίο φώναξαν μαζί μικροί και μεγάλοι στο πλαίσιο της παράστασης.

Γράμμα από τον Αϊ Βασίλη

Σε πολλές από τις πρωτοβουλίες τους οι σύλλογοι και οι ομάδες μοίρασαν σε παιδιά και γονείς γράμμα από τον Αϊ Βασίλη. Στις γραμμές του τα παιδιά διάβασαν: «Ξέρω ότι μερικοί από σας αναρωτιόσασταν αν θα σας επισκεπτόμουν φέτος, αλλά βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι είμαι πάντα στο πόστο μου και θα προσπαθήσω να σας ικανοποιήσω όσο μπορώ. Να ξέρετε, όμως, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό και, σας βεβαιώνω, όσο περνάει ο καιρός γίνεται δυσκολότερο! (...)

Πρέπει να ομολογήσω ότι τα έχω χάσει με όσα είδα στον κόσμο σας και δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι δεν μου αρέσουν καθόλου... Ενα μόνο θα πω: Μην περιμένετε από μένα να διορθώσω τ' αδιόρθωτα! Ούτε κι από κανέναν άλλο δηλαδή... Κανείς δεν μπορεί να γίνει σωτήρας του αλλουνού. Η αδικία, βλέπετε, έχει συγκεκριμένες αιτίες και πρέπει να παλέψετε όλοι μαζί - όταν θα μεγαλώσετε, αλλά κι από τώρα ακόμα - για να εξαφανίσετε αυτές τις αιτίες. Διαφορετικά, οι λίγοι θα εξακολουθήσουν να εκμεταλλεύονται τους πολλούς κι ύστερα θα λένε ότι έρχονται να τους... "σώσουν"!

Και κάτι άλλο: Μην εμπιστεύεστε τους "φιλάνθρωπους" (αυτούς, δηλαδή, που βαφτίζουν έτσι τον εαυτό τους)... Πραγματικός "φιλάνθρωπος" είναι όποιος αγωνίζεται για ν' αλλάξουν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην τρώει τ' αποφάγια κανενός. Εμπιστευτείτε καλύτερα την αλληλεγγύη, τη βοήθεια δηλαδή που σας προσφέρουν όσοι είναι ίδιοι μ' εσάς. Κι αυτό - να είστε βέβαιοι - δεν το κάνουν γιατί σας λυπούνται, αλλά γιατί ξέρουν ότι είναι ίδιοι μ' εσάς. Ξέρουν ότι, βοηθώντας εσάς, βοηθούν τον εαυτό τους αφού, αν τα καταφέρετε εσείς, τότε θα τα καταφέρουν κι εκείνοι! Τίποτα δεν κερδίζεται από έναν μόνο.

Να είστε λοιπόν σίγουροι ότι το μέλλον σας θα έρθει φωτεινό και χαρούμενο. Θα το έχετε φέρει όλοι εσείς, συνεχίζοντας τους αγώνες που άρχισαν οι μανάδες και οι πατεράδες σας και, πριν από αυτούς, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι της δουλειάς. Τον βλέπω κιόλας τον κόσμο που οραματίστηκαν. Θα είναι ένας κόσμος αλλιώτικος. Χωρίς αδικία. Ενας κόσμος όπου όλοι θα δουλεύουν κι όλοι θ' απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους... Να είστε περήφανοι για ό,τι είστε και γι' αυτό που θα παλέψετε να γίνετε».

Οσο για τους γονείς, ο Αϊ Βασίλης στο γράμμα του τους έγραψε: «Μπείτε από τώρα κιόλας στη μάχη για το μέλλον των παιδιών σας. Τους το έχω άλλωστε υποσχεθεί και δεν είναι σωστό να με διαψεύσετε. Δείξτε τους το δρόμο κι εκείνα θα τον ακολουθήσουν με περηφάνια, για να ζήσουν οδηγημένα με σιγουριά στον καινούριο κόσμο που έρχεται... Μπορώ να τον δω καθαρά αυτόν τον κόσμο, που τον οραματίστηκαν όσοι πάλεψαν για να τον χτίσουν σε όλη τη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας. Θα είναι ένας κόσμος αλλιώτικος. Χωρίς αδικία και χωρίς εκμετάλλευση. Ενας κόσμος όπου όλοι θα δουλεύουν κι όλοι θ' απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους...».


Ευ. Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org