Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Κάλπικη αντιπαράθεση, συμφωνία για τα κέρδη των τραπεζών

Με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης έστησαν το γνωστό σκηνικό της έντονης, αλλά εντελώς αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά πάνω στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που κινδυνεύουν να χάσουν τη στέγη τους, τον κόπο μιας ζωής.

Από τη μια τα κυβερνητικά στελέχη υπουργοί και υφυπουργοί, προσπαθούσαν από το βήμα της Βουλής να πείσουν ότι με το βάρβαρο νομοσχέδιο δήθεν κατοχυρώνεται η πρώτη κατοικία. Ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το μέγεθος της υποκρισίας έφτασε στο σημείο ο πρόεδρος του, Αλ. Τσίπρας, να καταγγέλλει τη κυβέρνηση για «ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, στα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη» και τελικά να καταθέτει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα που δεν αφορούσαν τους πλειστηριασμούς! Στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού, εντάσσονται και οι δήθεν «νομοθετικές βελτιώσεις» που ανακοινώνονταν κάθε τόσο στη διάρκεια της συζήτησης από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, οι οποίες ωστόσο δεν άλλαζαν ούτε στο ελάχιστο τον ταξικό, επιθετικό σε βάρος της λαϊκής στέγης, χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Εχουν κοινές στρατηγικές επιλογές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αποκαλύπτοντας το άθλιο παιχνίδι στις πλάτες του λαού, ανέφερε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος ότι: «Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, να θυσιάσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και των δικαιωμάτων του στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Ενώ σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση τόνισε: «Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία από τους πλειστηριασμούς. Διότι δεν μπορεί να υπάρχει ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ που να λέει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται ριφιφί και από την άλλη μεριά να μη βάζετε το συγκεκριμένο άρθρο που επιβάλει ριφιφί στην ονομαστική ψηφοφορία και να βάζετε μόνο τα άρθρα 7 και 8». Πρόσθεσε για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί εντυπώσεις για να μπορέσει να θωρακίσει «το νέο διπολικό σύστημα, την αναπαλαίωση αυτού του πολιτικού συστήματος» και να κρύψει «τη συμφωνία που έχει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις στρατηγικές επιλογές, που καθορίζονται από τις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου και θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Η Διαμάντω Μανωλάκου, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα που δε μπορεί να το λύσει το καπιταλιστικό σύστημα γιατί λειτουργεί με βάση το κέρδος και εμπορευματοποιεί βασικές, λαϊκές ανάγκες». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, εντάσσεται και «η διαπίστωση της τρόικας και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λένε ότι το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλό και αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί». Το νομοσχέδιο σημείωσε για την «απελευθέρωση» ουσιαστικά των πλειστηριασμών, είναι ένα από τα εργαλεία για την «επίλυση του διαρθρωτικού προβλήματος». Η μόνη ρεαλιστική λύση, τόνισε, είναι η πρόταση του ΚΚΕ και κάλεσε σε οργάνωση της πάλης τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές για να μη μείνει κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας απροστάτευτο στα σαγόνια των τραπεζών και της εφορίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επεσήμανε ότι: «Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την προστασία της δεύτερης κατοικίας» και ξεκαθάρισε ότι τα λαϊκά στρώματα θα απαλλαχθούν οριστικά από τα βάσανα που τους φορτώνει ο καπιταλισμός, μόνο με τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ