Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
4ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύτιμες στιγμές ξενοιασιάς για μικρούς και μεγάλους

Συνεχίζεται το Σάββατο, 28 Δεκέμβρη, με θέατρο, εργαστήρι και πάρτι

Από το εργαστήρι πειραμάτων
Από το εργαστήρι πειραμάτων
Με δημιουργικότητα, πλούσιο θέαμα και εορταστική διάθεση πέρασαν το πρωινό του Σαββάτου οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του 4ου Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η γνώση, η τέχνη, το παιχνίδι, ο χορός, η γνωριμία με νέους φίλους, σε ένα χώρο φιλόξενο, χρωμάτισαν ευχάριστα τη μέρα, έδωσαν την ευκαιρία για μία διαφορετική εμπειρία με αφορμή τα Χριστούγεννα.

Οι επισκέπτες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και πολλοί ανανέωσαν το ραντεβού για το ερχόμενο Σάββατο 28 Δεκέμβρη, καθώς το Φεστιβάλ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται εκείνη τη μέρα με τις εξής εκδηλώσεις:

18.00 Εργαστήρι: «Μαγειρεύουμε για τα Χριστούγεννα».

19.30 «Η Αλίκη στη χώρα των Χριστουγέννων», μία μουσικοθεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από την Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 7 χρόνων).

20.30 Πάρτι.

Μικροί επιστήμονες...

Το πρωί του Σαββάτου το πρωτότυπο εργαστήριο πειραμάτων ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Με απλά υλικά είδαν να ξεδιπλώνονται μπροστά τους νόμοι της φυσικής και της χημείας. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση και επίβλεψη μελών της ΚΝΕ, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν «μικρά θαύματα» που προκαλούνται από τις ιδιότητες στερεών και υγρών.

Εφτιαξαν το «δίσκο του Νεύτωνα» χρωματίζοντας ένα κυκλικό χαρτί με τα χρώματα της ίριδας. Γυρίζοντάς το γρήγορα δίνει την εντύπωση του λευκού φωτός. Ο Νεύτων με ανάλογο πείραμα είχε αποδείξει ότι το φως αναλύεται σε 7 χρώματα. Πειραματίστηκαν με ένα ποτήρι νερό και ένα χαρτόνι πιεσμένο στο χείλος του. Τα παιδιά είδαν ότι γυρίζοντας το ποτήρι το νερό δεν πέφτει λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης. Είδαν, επίσης, έκπληκτα ένα ολόκληρο αυγό να μπαίνει σε ένα μπουκάλι με στόμιο μικρότερο από το μέγεθος του αυγού, λόγω της διαστολής και συστολής του αέρα που προκαλείται από τη θερμότητα και την ατμοσφαιρική πίεση.

Από την παράσταση «το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων»
Από την παράσταση «το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων»
Λίγο κόκκινο λάχανο και οινόπνευμα έδωσαν μία πρώτη γνωριμία με τις ιδιότητες των οξέων και των βάσεων, ενώ με υλικά δύο cd και μαγνήτες, τα παιδιά κατάφεραν να εξαφανίσουν την τριβή και να γνωριστούν με τις ιδιότητες του μαγνητισμού.

Το εργαστήρι έκλεισε με μία... ηφαιστειακή έκρηξη. Επρόκειτο βέβαια για ένα αυτοσχέδιο ηφαίστειο φτιαγμένο από πλαστελίνη, το οποίο μέσα του έκρυβε ξίδι και σόδα, τα οποία όταν ενώνονται δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με ποτάμια «λάβας» να αναβλύζουν.

Θέατρο από παιδιά για παιδιά

Οι μικροί ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη θεατρική παράσταση το «Καλικατζαράκι των Χριστουγέννων», ένα έργο στο πνεύμα των ημερών με πολλή μουσική και χορό από μαθητές ηλικίας 9 - 13 ετών, που συμμετείχαν στη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Ακόμα και οι πολύ μικροί θεατές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις περιπέτειες του μικρού καλικάντζαρου που κατέβηκε στη γη για τα Χριστούγεννα όπως προστάζει η παράσταση, έγινε φίλος με τα παιχνίδια και θέλησε να μείνει μαζί τους. Την πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια των παιδιών και το απολαυστικό αποτέλεσμα, επιβράβευσαν οι μικροί θεατές με ένα θερμό χειροκρότημα, ενώ η ΚΝΕ χάρισε σε καθέναν από τους συντελεστές το βιβλίο «η φλογερή καρδιά του Ντάνκο» του Μ. Γκόρκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της παράστασης πολλοί γονείς και παιδιά εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε ανάλογες δραστηριότητες. Η διεύρυνση και μονιμοποίηση της λειτουργίας της μαθητικής θεατρικής ομάδας με περισσότερα παιδιά είναι κάτι που βρίσκεται στις σκέψεις της ΚΝΕ.

Ταξίδι στη Λιχουδοχώρα

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ταξίδεψε τους θεατές στη «Λιχουδοχώρα»
Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ταξίδεψε τους θεατές στη «Λιχουδοχώρα»
Με ένα ταξίδι στη «Λιχουδοχώρα» έκλεισαν οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ, το μεσημέρι του Σαββάτου. Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, για μια ακόμα φορά, με μεράκι ετοίμασε και παρουσίασε μία αξιόλογη παραγωγή βασισμένη στο βιβλίο της Ταμάρας Καζαντζίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Η παράσταση μετέφερε τα παιδιά σε έναν μακρινό πλανήτη όπου οι Λιχούδηδες δουλεύουν συνεχώς για να χορταίνουν και με το παραπάνω οι Κοιλαράδες. Από τα 10 καφάσια κεράσια που γεμίζουν οι Λιχούδηδες, δικαιούνται μόνο 10 κερασάκια, ενώ πρέπει να αποφασίσουν αν θα αντικαταστήσουν τα τρύπια παπούτσια τους ή θα πάρουν φαγητό για την οικογένειά τους. Οι προετοιμασίες για τα γενέθλια της πριγκίπισσας Χαζοβιόλας είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και φέρνει μεγάλες ανατροπές στη Λιχουδοχώρα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ