Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Εμπορικό έλλειμμα 14,5 δισ. στο 10μηνο

Πλεονασματικό εμφανίζεται στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Αντίθετα και παρά την καταγραφόμενη «βελτίωση», το κομμάτι των εμπορικών δοσοληψιών με τα άλλα κράτη συνεχίζει να σωρεύει αστρονομικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:

Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 14,5 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 17,3 δισ. ευρώ στο 10μηνο πέρυσι (μείωση 15,7%). Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώνονται στα 18,8 δισ. ευρώ (από 18 δισ. ευρώ πέρυσι) με αύξηση 4,4% και οι εισαγωγές στα 33,4 δισ. ευρώ (από 35,3 δισ. ευρώ) με μείωση 5,4%.

Ισοζύγιο συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ (από 10,1 δισ.), διογκώθηκαν δηλαδή κατά 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλεονάσματος. Επίσης, διογκωμένα, στα 6,5 δισ. ευρώ (από 4,6 δισ.) είναι τα κονδύλια της ΕΕ που εισέρρευσαν και καρπώθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε ό,τι αφορά στο ισοζύγιο των εισοδημάτων καταγράφεται έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» πληρώθηκαν στο εξωτερικό 5,2 δισ., ποσά που αφορούν στην «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους καθώς και μερίσματα σε ξένους κεφαλαιοκράτες. Το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε και που καρπώθηκαν ο ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις μπίζνες στο εξωτερικό έφτασε στα 2,8 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης διευρύνθηκε για το μήνα Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φτάνοντας στα 21,8 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ