Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με αυτόνομη «δράση» απειλεί η Σαουδική Αραβία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με τη λήψη μεμονωμένης δράσης σε Συρία και Ιράν απειλεί ο Σαουδάραβας πρέσβης στη Βρετανία Μοχάμεντ μπιν Ναουάφ μπιν Αμπντουλαχίζ αλ Σαούντ με άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Ο Σαουδάραβας πρέσβης εκτοξεύει τις απειλές του έναντι Δαμασκού και Τεχεράνης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη «διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή» κι επικρίνοντας σφόδρα τη Δύση για τις «επιλογές εξωτερικής πολιτικής που διακυβεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και ενδεχομένως την ασφάλεια όλου του αραβικού κόσμου». Ο ίδιος σημειώνει πως το «σαουδαραβικό βασίλειο δεν έχει άλλη επιλογή» από το να γίνει «πιο δυναμικό» στις διεθνείς σχέσεις και «πιο αποφασισμένο από ποτέ»...

Το ίδιο 24ωρο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε έκπληξη για τις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την πιθανότητα συμμετοχής του νεοσύστατου «Ισλαμικού Μετώπου» στις συνομιλίες της επικείμενης δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης στη Γενεύη. Ο ίδιος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του «Ισλαμικού Μετώπου» στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς το «τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία με την υποστήριξη ξένων τρομοκρατών».

Πάντως ο Αμερικανός πρέσβης στη Δαμασκό Ρόμπερτ Φορντ, που έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από το Φλεβάρη του 2012, παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να έχουν επαφές με στελέχη του «Μετώπου», αλλά δήλωσε ότι αυτοί «αρνήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί μας δίχως να εξηγήσουν τη στάση τους»...

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χτες την «ανακούφιση» της χώρας του σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της συριακής κρίσης και την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος. Μιλώντας στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η διαδικασία καταστροφής των συριακών χημικών όπλων «πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα» και ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της διαδικασίας όλα είναι έτοιμα για την επόμενη, πιο σύνθετη και δυσκολότερη φάση. Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να «ενωθούν για να πολεμήσουν την τρομοκρατία», προσθέτοντας πως πλέον η Δύση έχει αρχίσει «να συνειδητοποιεί» την ανάγκη για ένα τέτοιο κοινό μέτωπο...

Επιπλέον, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) ενέκρινε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το σχέδιο καταστροφής των συριακών χημικών όπλων τα οποία προβλέπεται να έχουν καταστραφεί ως τις 30/6/14.

Στην Ιερουσαλήμ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ξεκίνησε χτες από την Ιερουσαλήμ και τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Ο Γι συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στην Αλγερία, στο Μαρόκο και στη Σαουδική Αραβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για «σκηνοθεσία» επιθέσεων με χημικά(2018-04-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ρωσικών επιδρομών και παζάρια(2015-10-13 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα και βομβαρδισμοί(2015-08-15 00:00:00.0)
Πιέσεις της ΕΕ ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές νίκες(2014-04-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί(2013-09-24 00:00:00.0)
«Ναι» στους «Πάτριοτ» από το ΝΑΤΟ, φημολογία περί χημικών όπλων(2012-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ