Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απαγόρευση πλειστηριασμών και ουσιαστική ελάφρυνση χρεών των λαϊκών οικογενειών

Τροπολογία για την προστασία της λαϊκής στέγης έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Ενάντια στην προωθούμενη σταδιακή άρση της αναστολής των πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και στην ολοένα μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους με δυσβάστακτους τόκους, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέφερε με μορφή τροπολογίας στις 6 Δεκέμβρη 2013 την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στις 4/9/2012 με τίτλο «Απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών τους».

Ειδικότερα:

-- Τα μέτρα που προβλέπονται στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο, καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

-- Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί.

-- Διαγράφονται τα ποσά των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν.

-- Διαγράφεται το 50% των οφειλών λαϊκών νοικοκυριών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

-- Οι εναπομένουσες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. Αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των εναπομενουσών οφειλών, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

-- Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

-- Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών.

-- Περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ