Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχεια στην ενδοαστική αντιπαράθεση

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Η επόμενη μέρα της συμφωνίας για εξαγορά 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ουκρανικού χρέους από τη Ρωσία και την παροχή φτηνότερου κατά ένα τρίτο ρωσικού αερίου βρίσκει την Ουκρανία να είναι εξίσου διχασμένη, έκφραση και αυτό της αντιπαράθεσης που υπάρχει σε μερίδες της αστικής τάξης με διαφορετικές επιλογές στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Ετσι η κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς παρουσίασε τη συμφωνία ως «ιστορική», που απέτρεψε τη χρεοκοπία. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, προειδοποίησε ότι η ουκρανική ηγεσία δε θα επιτρέψει σε κανέναν ν' αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα και είπε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είχε προκαλέσει τη χρεοκοπία και την οικονομικοκοινωνική κατάρρευση». Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι «η προηγούμενη συμφωνία για το φυσικό αέριο (την οποία είχε υπογράψει η Γιούλια Τιμόσενκο, πρώην πρωθυπουργός, σήμερα στη φυλακή για διαφθορά) προκαλούσε αιμορραγία στην ουκρανική οικονομία εδώ και τριάμισι χρόνια» και κατέληξε ότι «ο πρόεδρος έβαλε ένα τέλος στην προδοσία αυτή των εθνικών συμφερόντων, για την οποία είναι υπεύθυνες οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προκαλούν σήμερα αποσταθεροποίηση στη χώρα».

Απο την άλλη, η φιλοευρωενωσιακή αντιπολίτευση, που διαμαρτύρεται εδώ και βδομάδες στους δρόμους για την άρνηση του προέδρου να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταγγέλλει ότι η ουκρανική ηγεσία «πουλάει τη χώρα στη Ρωσία» και είναι το τέλος της «εθνικής της ανεξαρτησίας».

Παρέμβαση έκανε εκ νέου και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που κατηγόρησε τη Δύση λέγοντας: «Η Ρωσία έχει εκπλαγεί από τις απόπειρες άσκησης ανοιχτής πίεσης στην ουκρανική κυβέρνηση, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις αποφάσεις που λήφθηκαν χτες στη Μόσχα». Και πιο δηκτικά είπε: «Η Δύση ζητά από το Κίεβο να "επιλέξει ελεύθερα" την Ευρώπη. Αυτή η φράση, αυτή η έκκληση αρνείται σε ένα κυρίαρχο κράτος το δικαίωμα να χειριστεί την κατάσταση ανεπηρέαστα και να ενεργήσει βάσει των δίκαιων εθνικών του συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ