Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Εκταμίευση δόσης... και πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων

Η πάλη ενάντια στη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας αφορά όλο το λαό
Η πάλη ενάντια στη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας αφορά όλο το λαό
Στην «εκταμίευση» πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων μαζί με τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προχώρησε, χτες, στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group). Παράλληλα, τα παζάρια και οι κόντρες, στη βάση των γενικότερων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στην ατζέντα της οποίας βρίσκονταν οι σχεδιασμοί για τη λεγόμενη «τραπεζική ενοποίηση».

Σχετικά με το ζήτημα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η «λύση» που επιλέχτηκε αφορά στην «υποχρέωση» της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει το επιχειρηματικό πλάνο των «αναδιαρθρώσεων» στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ - ΕΛΒΟ), προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί στη συνέχεια.

Περί τα μέσα του Γενάρη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), στο πλαίσιο της τέταρτης «αξιολόγησης» και για την εκταμίευση της ερχόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με σειρά από νέα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, έχουν γίνει «βήματα σύγκλισης σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση», ωστόσο «πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά».

Συρρικνώνονται δραστικά τα ΕΑΣ

Σε ό,τι αφορά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης δήλωσε ότι «καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Αμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων». Προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα, δήλωσε πως, «για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014». Από τα παλιά ΕΑΣ θα απομείνουν τρία εργοστάσια σε λειτουργία, ενώ συμφωνήθηκε και η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου για εκατοντάδες εργαζόμενους. Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, μέχρι το Μάη, σε πολιτικό σκέλος (το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης) και σε στρατιωτικό σκέλος, η «αποδοτικότητα» του οποίου θα επανακριθεί το Δεκέμβρη του 2014. Σε περίπτωση που και το απομένον στρατιωτικό σκέλος κριθεί «μη βιώσιμο», θα ακολουθήσει «λύση» τύπου ΕΛΒΟ, δηλαδή «εκκαθάριση εν λειτουργία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, έκανε λόγο για «λύση κοινά αποδεκτή», η οποία «συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Η αντιλαϊκή ατζέντα για την επόμενη «αξιολόγηση», του Γενάρη, περιλαμβάνει τη λίστα με τους υπό κατάργηση «φόρους υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, που σηματοδοτεί πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Ειδικότερα, θα εξεταστούν τα ισοδύναμα μέτρα για την αναπλήρωση των «κενών» από τον «ενιαίο φόρο ακινήτων» και τον «χαμηλό» ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.

Ανταγωνισμοί για τις τράπεζες

Η «τραπεζική ένωση» ήταν το θέμα του χτεσινού Γιούρογκρουπ, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EΚΟΦΙΝ). Σε σχέση με το ζήτημα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «ευελπιστούμε πως θα επιτευχθεί συμφωνία». Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της τροποποίησης της συνθήκης της ΕΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί ο «μόνιμος μηχανισμός» για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών της ΕΕ. Ο «καβγάς» που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στον επιμερισμό της χασούρας, στο ποιος θα επωμιστεί το κόστος της διάσωσης και ποιος θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στη φάση της (αναιμικής) ανάκαμψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκλίνουν στα αντιλαϊκά μέτρα(2013-12-17 00:00:00.0)
Διαδοχικά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου(2013-12-13 00:00:00.0)
Συγκλίνουν στα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα(2013-11-16 00:00:00.0)
Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας αύριο(2013-09-21 00:00:00.0)
Τους στέλνουν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη(2013-09-04 00:00:00.0)
ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ(2013-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ